Overgangsalder og vægtstigning

Overgangsalder og vægtstigning

Overgangsalder og vægtstigning hænger tit sammen – sådan knækker du alligevel koden til at smide de ekstra kilo

Når du kommer i overgangsalderen, sniger der sig meget ofte ekstra kilo på din krop. Ikke kun mens overgangsalderen buldrer, men også bagefter oplever mange at have taget på og have svært ved at tabe sig igen, selvom de gør præcis, som de altid har gjort.

Sagen er, at din krop forandrer sig. Derfor har den også brug for, at du ændrer dit brændstof, hvis du vil bevare faconen og energien fra før. Men hvor skulle du vide det fra? Det er jo ikke noget, der bliver talt om – og dét vil jeg gerne lave om på.

I artiklen her vil jeg derfor gerne give dig en ny forståelse af:

  • hvad det er der sker inde i din krop, når du rammer overgangsalderen
  • hvornår overgangsalderen typisk starter, og hvorfor tiden før og efter også er afgørende
  • hvorfor mange oplever en vægtstigning, og at det pludselig bliver så svært at tabe sig i (og efter) overgangsalderen
  • hvordan du lykkes med dit vægttab, selvom du er i overgangsalder.

Du behøver ikke at acceptere, at din krop ser anderledes ud med de helbredsmæssige følger, det alt for ofte har. Du skal bare lige lære, hvordan din krop fungerer nu. Så lad os sætte i gang og blive klogere på de underliggende årsager til din vægtstigning i overgangsalderen.

Hvad sker der i overgangsalderen?

Lad mig være helt ærlig over for dig: Det er næsten uundgåeligt ikke at tage på, hvis du fortsætter med den livsstil, du har haft indtil nu. Når vi kommer i overgangsalderen, ændrer kvindekroppen sig. Hormonerne i din krop og dermed kroppens evne til at håndtere kulhydrater forandrer sig, og det påvirker potentielt vægten.

Faktisk sker det for cirka 70 % af alle kvinder før, under og efter overgangsalderen. Du er altså slet ikke alene om det, hvis du i forbindelse med overgangsalderen oplever en pludselig vægtøgning, som du har svært ved at slippe af med igen. Det er ikke dig, der gør noget galt. Din krop stiller nye krav til dig, som du nu skal lære at navigere i.

Udover at din krop forandrer sig, så begynder vi typisk også at hygge os lidt mere i denne fase af livet – god mad og god vin. På den måde stiger dit kalorieindtag nemt, samtidig med at forbrændingen går ned. Der er typisk forskel på, hvor mange kalorier en kvinde på 18 og en på 55 kan spise og stadig tabe sig. Men det er ikke nok at skele til antallet af kalorier, hvis du gerne vil tabe dig i og efter overgangsalderen. Det handler også om, hvilken type kalorier du indtager.

Hvornår starter overgangsalderen?

Overgangsalderen er omkring den periode, hvor du har din sidste menstruation, typisk i 45- til 55-årsalderen. Østrogenniveauet falder i din krop, og symptomerne på, at du er i overgangsalderen, kan blandt andet være hedeture, hjertebanken, hovedpine, svedeture, dårlig søvn og for nogle kvinder også depression. Og ja, så bliver den søde tand typisk også mere og mere insisterende.

Symptomerne og deres intensitet er typisk arvelige, ligesom tidspunktet for overgangsalderen også ser ud til at være genetisk betinget.

overgangsalder og vægtstigning

Overgangsalderen er for mange kvinder en svær periode – det forstår jeg godt. Men hvis du er åben over for alt det dejlige, som denne nye tid i dit liv også kan bringe, er jeg sikker på, du vil finde fornyet glæde og energi, som i dén grad kan forandre resten af din tilværelse.

I gennemsnit er kvinder 52 år, når de kommer i overgangsalderen. Tilstanden vil for de fleste vare et par år. Men i virkeligheden er den lille periode netop det: kun en lille del af det større billede. Det er dog ikke kun de år, du er i overgangsalderen, at du mærker forandringerne i din krop, men også i tiden efter – og for nogle både 5 og 10 år før den tid. Det er meget individuelt.

Overgangsalder og vægtstigningen – hvad er det, der sker?

Nogle udvikler en tiltagende (skjult) insulinresistens, og det er her, det bliver ekstra relevant for dig, når du kæmper med vægten i og efter overgangsalderen. Udover flere, uønskede kilo på kroppen og et lavere energiniveau oplever du måske også, at din talje bliver større – at du får et bildæk på maven. Kroppen bliver æbleformet, og måske bliver brysterne også større. Det er alt sammen udtryk for, at din krop og dens evne til at håndtere kulhydrater har ændret sig. Og som om det ikke var nok, kan et lavt stofskifte også finde sin vej til nogle kvinder i denne fase af livet. Derfor bliver du nødt til at regulere din kost, hvis du gerne vil undgå at være i en krop, der ikke længere føles som din egen. I mange tilfælde kræver det en komplet kostomlægning og en ændring af din livsstil. Men fat mod. Meget hurtigt vil udbyttet af din indsats langt overstige de forandringer, der lige i begyndelsen kan virke store. Det ved jeg om nogen, for jeg har både selv taget rejsen og oplevet utallige af deltagerne på mine forløb mærke det.

Forstår du din krops signaler?
Test dig selv på Sundhedsbarometret, og find ud af,
hvad de ekstra kilo forsøger at fortælle dig.

Hvordan taber man sig i overgangsalderen?

Det kan være utroligt svært at stå der foran spejlet og ikke kunne genkende sig selv og måske være nået dertil, at man ikke længere bryder sig om sin egen krop. Sådan har mange kvinder det. De føler, at den krop, de har kendt i så mange år, pludselig modarbejder dem og tager pusten fra dem i hverdagen.

Fedtet på kroppen flytter sig rundt – og typisk ender det med at sidde der, hvor vi mindst ønsker det. Mavedelle og overvægt i overgangsalderen er derfor desværre også meget almindeligt.

Det kan føles, som om at det, der plejede at have effekt, pludselig er sat helt ud af spil. At der slet ikke er noget, der virker imod sukkertrangen og de ekstra kilo – men det er der. Der er bare nye biokemiske spilleregler efter overgangsalderen – og det kræver nye metoder fra din side. Det handler nemlig om at få balance i din biokemi, altså de processer der sker inde i din krop, når du har spist, så du kan komme i fedtforbrænding.

Få hjælp til vægttab i overgangsalderen: Du behøver ikke at acceptere tingenes tilstand

I mine forløb fokuserer vi bl.a. på kulhydraterne. Al forskning viser, at vi ved at skære kraftigt ned på dem, vil opleve at få det markant bedre. Det samme fortæller rigtig mange af deltagerne på mine forløb, når de allerede undervejs i forløbet begynder at blomstre op og får den livskvalitet og det mod på livet tilbage, som de troede var umuligt at finde igen.

Derfor skærer vi sammen ned på kulhydraterne, men gør samtidig plads til det gode fedt, de gode proteiner og de grove grøntsager. Cellemad gør en kæmpe forskel for rigtig mange, fordi kroppen pludselig finder et helt nyt gear. Et gear, hvor du kan slippe sukkertrangen uden at være afhængig af substitutter, men i stedet fylder ægte energi på din motor. Hvor du oplever, at overvægt og overgangsalder bestemt ikke behøver at hænge sammen.

Savner du hjælp til at smide de kilo, der genererer dig efter overgangsalderen

Læs mere om mit forløb “Tab (mindst) 7 kilo på 40 dage” her.

Det kan være svært at tabe sig i overgangsalderen – men det er ikke umuligt

Jeg håber, du nu føler dig tryg ved, at du sagtens kan få det godt i din krop igen. Mit råd til dig er at skabe en bevidsthed om, at den her forandring kræver, at du virkelig vil det. Og ikke er for hård ved dig selv i processen. Din krop er bare ikke den samme, som den var engang. Det hjælper hverken den eller dig, hvis du slår dig selv i hovedet over alle de ting, som du engang havde let ved, men som nu føles uoverskuelige.

Tænk i stedet på alt det, din krop har gjort for dig indtil nu. Hvad den kan fortsætte med at gøre, hvis du passer godt på den og giver den det rigtige brændstof. Tænk også på, hvor mange års vaner det er, du forsøger at bryde med. Det kræver altså en del at få både krop og sind med på den rejse. Men når du så virkelig er der, vil du med garanti også kunne mærke, hvor stor en forskel det har gjort nu og vil gøre resten af dit liv.

Det kræver en beslutning

En livsstilsændring kræver en beslutning. Udover den rigtige viden kræver det også noget både af dig, din bevidsthed og din krop. Derfor kan hjælp til vægttab i overgangsalderen være rigtig givtigt for mange. Det kan det, fordi du får støtte til at sætte kursen og har nogle med på rejsen. Nogen, der hepper på dig og forstår præcis, hvordan du har det. Det er dét fællesskab, jeg har opbygget – og det vil jeg hjertens gerne invitere dig til at tage del i, hvis du har lyst. Det kunne være en hel ny start på resten af dit liv – hvis du er klar.

Sådan hænger overgangsalderen sammen med vægtstigning

Læs mere om mit forløb “Tab (mindst) 7 kilo på 40 dage” her, og tilmeld dig, hvis det føles rigtigt for dig. Når du tilmelder dig, får du derudover adgang til medlemssiden med materialet og bliver også en del af min fantastiske Facebook-gruppe, hvor jeg selvfølgelig vil være for at svare på dine spørgsmål, men hvor du også får hundredvis af kvinders opbakning.
Kvinder, der er på præcis samme rejse som dig.  

Du er ikke alene. Hverken i din frustration lige nu over overgangsalder og vægtstigning – eller i at lykkes med dit fremtidige vægttab. Husk på det.