Sådan får du styr på din søde tand

En umættelig sukkertrang kan være tegn på skjult insulinresistens

At tabe sig er en ulige og ubarmhjertig kamp, hvis man kæmper mod en højtråbende sukkertrang. Du ved, den der trang, som hele tiden kalder dig hen til slikhylderne, til bageren og iskiosken. En umættelig sult, der gør, at du har svært ved at stoppe, men i stedet bliver ved med at fylde sukker og søde sager i dig ­– også selvom du selvfølgelig godt ved, og kan mærke, at det ikke er godt for din krop og for dig. Og bagefter … mavepine, dårlig samvittighed, nogle gange ligefrem selvhad, og for det ikke skal være lyv ­– mere sult! Hvis du har det sådan, er denne artikel vigtig for dig.

I denne artikel forklarer jeg dig nemlig, hvorfor en larmende sukkertrang kan være tegn på, at du kæmper med skjult insulinresistens. På en enkel og overskuelig måde gennemgår jeg de typiske tegn, og hvad de skyldes. Jeg giver dig også et indblik i, hvad der skal til for at genoprette balancen, så sukkertrangen slipper sit tag i dig, og kampen forvandler sig til en vidunderlig opdagelsesrejse.

Hvorfor kan jeg ikke tabe mig?

Lad mig slå fast med det samme. Det handler ikke om manglende selvdisciplin og slap rygrad. Så allerede her kan du give slip på din dårlige samvittighed. Derimod handler det om, at nogle mennesker, formentlig også dig selv, kæmper med en skjult insulinresistens. En skjult insulinresistens kan betyde, at du har svært ved at tabe dig og måske endda tager på i vægt, også selvom du går på slankekur. Jeg kæmpede selv med en skjult insulinresistens, og af den grund lykkedes jeg ikke med at tabe mig, før jeg fandt nøglen til, hvordan jeg kunne lukke munden på min sukkertrang.

Jeg har brugt årevis på at forske i ernæring, kost og sundhed. Alligevel gik der lang tid, før jeg fandt den vigtige brik, der fik mig til at forstå, hvad det er, der forhindrer så mange mennesker i at tabe sig, inklusive mig selv.

Hvad er skjult insulinresistens? 

Insulinresistens opstår, fordi kroppens celler ikke reagerer naturligt på hormonet, insulin, som produceres i bugspytkirtlen. Det er ofte en konsekvens af mange års ”overforbrug” af simple kulhydrater, som kager, slik, is, brød, pasta, sodavand, mv. Det siger næsten sig selv, at det skaber ubalance i din krop.

Den traditionelle metode, at afdække insulinresistens på, er ved at måle blodsukker- og evt. insulinniveauet efter 12 timers faste, kombineret med en måling af langtidsblodsukkeret. Skjult insulinresistens er, når du har et forhøjet niveau af insulin i blodet efter et måltid med kulhydrater, også selvom dit blodsukker og fastende insulintal tilsyneladende er normale, når de måles efter den traditionelle målemetode. 

Det kan måske lyde som hokuspokus, når jeg kalder noget for ’skjult’, men det betyder egentlig bare, at insulinresistensen er der, men den måles med andre metoder end den traditionelle.

Hvilke tegn peger på skjult insulinresistens?  

Da jeg i min research for første gang stødte på skjult insulinresistens hos den anderkendte forsker Dr. Joseph R. Kraft, faldt nogle helt afgørende brikker på plads. Hans forskningsresultater gennem 25 år gav utrolig god mening ift. min egen erfaring, og da jeg tog højde for det i min kostsammensætning, mærkede jeg med det samme en effekt. Blandt andet oplevede jeg, at nogle af de typiske tegn på insulinresistens forsvandt. Din krop sender nemlig nogle klare signaler, hvis den kæmper med en skjult insulinresistens.

Her er, hvad du skal holde øje med:

Klassiske tegn på skjult insulinresistens og hyperinsulinemia (for højt insulinniveau)

  • Konstant lyst til noget sødt (sukkerdjævlen skriger på slik og søde sager)
  • Umættelig sult, især når du har spist hurtige kulhydrater (hvidt brød, rugbrød, kager m.m.)
  • Æblefacon, det ekstra sul sætter sig på taljen og omkring organerne
  • Væskeophobning, særligt hævede fingre og ben
  • Dårlig søvn
  • Forhøjet blodtryk
  • Smerter og stivhed i krop og led pga. inflammation.

Hvordan påvirker skjult insulinresistens dit vægttab?

Insulinresistens betyder, du får en større følsomhed overfor kulhydrater, som igen påvirker fedtforbrændingen, og så er vi tilbage til, hvorfor du ikke taber dig. En skjult insulinresistens blokerer kort og godt for, at du kan forbrænde fedt, og derfor taber du dig ikke. Der er flere ting, som kan føre til skjult insulinresistens. For nogle er det genetisk betinget, for andre har et overforbrug af kulhydrater ført til en skjult insulinresistens.

GAVE TIL DIG:
Hør onlineforedraget om, hvordan du  bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Én gang for alle.

På bare 60 minutter lærer du, hvordan du slipper for slankekure, der gør dig træt, sur og sulten – og hvordan du endelig bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Det koster dig ikke en krone.

I min research om insulinresistens, er jeg også stødt på studier, der tyder på, at mange kvinder i overgangsalderen udvikler insulinresistens på grund af hormonforandringer og faldende østrogenniveau.

Den teori passer med det, mange kvinder oplever, når de rammer overgangsalderen. Kroppen ændrer form og de begynder pludselig at tage på, selvom de ikke har ændret på deres kostvaner. Jeg fandt også et studie, der peger på, at kvinder med lavt stofskifte også har et forhøjet niveau af insulin. Når kroppen kommer i balance, ser jeg normalt, at det forhold også forbedres.

Hvad kan jeg gøre for at tabe mig?

Helt overordnet, så skal du have skabt balance i dit blodsukker og din insulinproduktion, og det kræver, at du omlægger din kost, både på den korte og den lange bane. Først og fremmest skal du have balance i din biokemi, så dit blodsukker og din insulin kommer under kontrol. På den korte bane, (det, jeg kalder reparationsfasen), skal kulhydraterne helt ud af din kost, så dit system bliver vænnet til at køre på fedtforbrænding frem for kulhydrater.

Du skal kort sagt erstatte brød, ris, pasta og kartofler med grønsager i den rette mængde og sammensætning. Det betyder, at du fortsat kan spise godt, men bare på en ny måde. Det er også vigtigt at spise i nogle bestemte tidsrum og ikke hele tiden. Jeg skelner mellem et spise- og fastevindue. Når reparationsfasen er overstået, træder du ind i vedligeholdelsesfasen, og her handler det om en kostomlægning på den lange bane.

Der findes ikke et quickfix til et varigt vægttab. Til gengæld vil du opleve, at når du får lukket munden på din sukkertrang – det gjorde jeg selv det første døgn ­– så bliver det både lettere og mere lystfyldt at tabe sig og holde vægten, fordi kroppen hjælper i stedet for at modarbejde.

Hvis du gerne vil guides til, hvordan du lukker munden på din sukkerdjævel, så er 40 dages Forvandling et forløb, hvor du skridt for skridt hjælpes hen mod et sundt vægttab, der er varigt, og som ikke bygger på sult og afsavn, men på lækker og sund mad, selvomsorg og livsglæde. 

Her fortæller Else Madsen om, hvordan 40 Dages Forvandling har hjulpet hende med at slippe af min sukkertrangen og de ekstra kilo, hun har kæmpet med siden barnsben:

Else Madsen – 67 år – Vægttab: 10,3 kilo

“Jeg tabte mig 10 kilo på 40 dage, og det var overraskende let. Min sukkertrang forsvandt én gang for alle.”

”Min store udfordring er min sukkertrang, og at jeg trøstespiser. Hver gang jeg var nede i vægt, sagde jeg til mig selv: ”ALDRIG MERE over størrelse 38, vel Else!”. Men når jeg så gik forbi bageren næste dag, sad der en lille rød djævel på min højre skulder og lokkede, mens englen på min venstre skulder forgæves prøvede at stå imod. Den kamp har jeg haft hver dag hele mit liv. Når jeg spiste kage, var det ikke bare én kage. Det var tre. Og så startede det hele forfra.

Jeg har kæmpet med vægten, siden jeg var barn. Jeg var ikke fed, men jeg var en lille, kraftig pige. En stærk pige. Jeg følte mig som en klovn sammen med mine slanke veninder og mine søskende, som var højere og tyndere end mig. Jeg blev mobbet. Jeg bliver stadig ked af det, når jeg tænker tilbage på alle de grimme ting, som folk har sagt om min vægt. Det har påvirket mig meget.

Jeg købte 40 dages forvandling, selv om jeg ikke helt troede på det. Det lød for godt til at være sandt. Men ved du hvad? Jeg tabte mig 10 kilo på 40 dage, og det var overraskende let. Min sukkertrang forsvandt én gang for alle. Det havde jeg overhovedet ikke regnet med. Under forløbet svinger vægten lidt fra dag til dag, og man kan nærmest gå i panik over, at man pludselig vejer 500 gram mere end dagen før. Jeg fandt ud af, at det gælder om at holde fast og stole på, at forløbet virker – det gør det jo.”

Forløbet indeholder både opskrifter, råd, viden og masser af opbakning fra både mig og de andre deltagere – og så er det så meget mere end en slankekur. Du får samtidig mere energi, bliver gladere i låget og mange andre symptomer forsvinder helt. Læs alt om 40 Dages Forvandling her.