Mavedelle og overvægt: Derfor er det så svært at slippe af med fedt på maven (især i overgangsalderen)

mavedelle

Mavedelle. Bildæk. Badering.

(U)kært barn har mange navne.

Og netop en større mavedelle er nok noget af det mest frustrerende, som mange oplever på den anden side af 50: Taljen forsvinder, og målet om livet udvider sig.

Mavedellen behøver ikke opstå i forbindelse med overvægt, men følger ofte med, når kiloene sætter sig. Og du har måske prøvet at gå på slankekur og tabe dig – uden at mavedellen forsvinder af den grund.

Årsagen er:

Mavedellen kommer, når der er ubalance i din biokemi.

For at forklare dig, hvad det nærmere går ud på, så lad mig kort opsummere, hvad der sker i kvinders krop i overgangsalderen. Det har nemlig stor betydning for den mavedelle der.

Hvorfor opstår mavedellen især hos kvinder i overgangsalderen?

75-80%.

Det er hvor mange kvinder i overgangsalderen, der oplever udsving i vægten og en anden fordeling af fedtet på kroppen.

Hvis du med stor ærgrelse oplever mavedellen vokse, skal du altså vide:

Det er (desværre) helt normalt. Det sker for 3 ud af 4 af os ☺

Årsagen er bl.a., at sammensætningen af hormoner ændrer sig, og østrogenniveauet falder.

Det kan føre til insulinresistens. Det handler om, at man på grund af en høj mængde sukker i blodet (grundet årelangt indtag af fx kage, slik, brød og pasta) har en tilsvarende høj mængde insulin i blodet – og så bliver cellerne med alderen mindre modtagelige over for virkningen af insulinen. Det kan være svært at måle i almindelige blodprøver, og derfor kalder jeg det skjult insulinresistens. Hvis du ikke har hørt om det, er det fordi, det er et relativt nyt, men ikke desto mindre evidens-tungt forskningsområde.

Netop insulinresistensens sammenhæng med vægtøgning har jeg forklaret nærmere i blogindlægget herovre.

Det vigtigste, du skal tage med dig i dag, er:

Insulinresistens giver større følsomhed over for kulhydrater, og det påvirker fedtforbrændingen. Så hvis du er i overgangsalderen og spiser det, du plejer, men har dårligere forbrænding, så bliver du tungere. Især på maven.

Fx har jeg selv og deltagere på mit forløb erfaret, at vægten godt kan være stabil, samtidig med at taljen udvider sig. Det sker typisk, når man spiser flere kulhydrater, så ens madvalg påvirker altså biokemien.

Fedt på maven overgangsalder

Lad os nu se nærmere på, hvordan mavedellen hænger sammen med ubalance i biokemien. Det er nemlig afgørende for at forstå, hvorfor ens mavedelle ikke bare lige forsvinder ved fx at holde op med at spise kage og drikke sodavand (og da SLET ikke ved masser af mavebøjninger).

Hvordan hænger fedt på maven sammen med en biokemi i ubalance?

Der er knas med biokemien i kroppen, når blodsukker og insulin er ude af balance. Det betyder ikke nødvendigvis, at du viser tegn på type 2-diabetes (det er derfor, jeg kalder det skjult insulinresistens). Det betyder blot, at kroppen reagerer uhensigtsmæssigt efter indtag af kulhydrater.

Som sagt kan mange års indtag af sukker og hurtigt omsættelige kulhydrater ende med, at man får insulinresistens. Ens celler bliver simpelthen ufølsomme overfor insulin, fordi muskel- , fedt- og leverceller ikke længere kan tage imod den insulin, som kroppen producerer. Derfor bliver insulinen ikke brugt ordentligt.

Når insulinniveauet er for højt, blokerer det for fedtforbrændingen. Resultatet er, at kroppen ikke kan anvende det fedt, du har på kroppen, som energi.

Når man vil anvende fedtet – og det vil man rigtig gerne, hvis man har problemer med at slippe kilo og mavedelle – er det en forudsætning, at kroppen er i fedtforbrænding (ketose). Det kommer den, når man markant begrænser indtaget af kulhydrater.

Lige en heads up her: Du kommer ikke automatisk i fedtforbrænding ved at skære al brød og pasta væk. Det er en hårfin balance at komme i fedtforbrænding. Forklaringen på et manglende vægttab eller et taljemål, der ikke indskrænker sig, ligger derfor ofte i detaljen.

Først og fremmest handler det om at skabe balance i biokemien og at genoprette balancen mellem blodsukker og insulin i kroppen. Det hjælper ikke at skabe en ny ubalance, der blot gør dig sulten, sur eller træt.

Men her er, hvad der sker, når det lykkes: Når du opbruger kulhydratdepoterne, slipper den væske, der har været bundet til dem – og det er starten på at genfinde taljen. En heldig sidegevinst er, at det også hjælper på appelsinhuden.

Hvordan kommer man så af med mavedellen?

Vejen til at sige farvel til mavedellen for altid består af følgende trin:

  • Genopret blodsukker/insulin-funktion og få forbedret insulinfølsomhed.
  • Opbrug kulhydrat-depoter, der binder væske.
  • Få kroppen i fedtforbrænding.

Det var netop, hvad der skete for Pia på 56 år, som tidligere har været igennem mit forløb, hvor du lærer metoden til netop det.

Da jeg spurgte Pia, hvad der betød mest for hende – udover at tabe 18 kilo – svarede hun:

”Mit taljemål er i dag på 77 cm, og det er virkelig interessant. Da jeg var yngre og vejede mindre end nu, men spiste en kost med stivelse, gluten og sukker, da kunne jeg aldrig komme under 80 cm.”

At få styr på den skjulte insulinresistens gjorde altså en stor forskel for Pias genopdagelse af sin talje – selv efter de 50. Derudover kan man også have intolerance over for visse fødevarer, som skaber inflammation, og det kan binde væske. Hvis du fx oplever, at taljen bliver større i løbet af dagen, så kan det være fordi, at enkelte fødevarer laver knas i din biokemi.

Det er altså ikke nemt at komme af med mavedellen. Især ikke hvis du har ramt overgangsalderen. Men det er slet ikke umuligt. Både jeg selv og tusindvis af mine kursister, der har opnået varigt vægttab, har også oplevet at få bugt med det genstridige fedt om maven. Så nej, der er ikke noget quickfix, men jo, det kan lade sig gøre ☺

GAVE TIL DIG:
Hør onlineforedraget om, hvordan du  bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Én gang for alle.

På bare 60 minutter lærer du, hvordan du slipper for slankekure, der gør dig træt, sur og sulten – og hvordan du endelig bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Det koster dig ikke en krone.