Kostplan, diabetes og vægttab: Så meget betyder kulhydraterne i din kost

kostplan diabetes vægttab

Hvordan påvirker diabetes kroppen?

Du kan risikere at blive mere og mere overvægtig, når du har diabetes og skruer op for insulinforbruget – og med tiden kan du helt miste fornemmelsen for, hvad der foregår i din egen krop.

Det sker, fordi du mister kontrollen og måske forståelsen for, hvordan dit indtag af kulhydrater påvirker din krop og biokemi. Og det sker, fordi du vænner dig til at holde dit blodsukker lavt ved at skrue på insulinen – du symptombehandler – og det kan få den konsekvens, at du bliver ved med at tage på og bliver mere og mere insulinresistent. Det er sådan det hænger sammen, og derfor er din mulighed for at bryde den onde cirkel også at se på din kostsammensætning. Det er det, som artiklen her skal omhandle.

I artiklen her kan du blandt andet læse om …

  • hvorfor symptombehandling med insulin og anden medicin kan resultere i overvægt.
  • hvad konsekvenserne ved forhøjet insulinforbrug kan være.
  • hvordan du taber dig, selvom du har type 2 diabetes.
  • hvordan du spiser efter dit blodsukker.
  • hvor stor en indvirkning motion har i denne sammenhæng.
  • hvad diabetikere bør og ikke bør spise for eksempel i forbindelse med et vægttab og for at vedligeholde vægten.

Symptombehandling ved diabetes kan resultere i overvægt 

Når du lider af type 2 diabetes og alene behandler sygdommen med medicin, er der tale om symptombehandling. Selvom det måske gør det lettere for dig i hverdagen, så tager det ikke hånd om det bagvedliggende problem. I stedet bør vi spørge os selv: Hvordan undgår vi i det hele taget de store udsving i blodsukkeret? Hvordan undgår vi det ustabile blodsukker før og efter måltider? Hvordan reducerer jeg min afhængighed af insulin.

Hvis du formår at holde dit blodsukker lavt og på et konstant niveau ved hjælp af den rette kost og et lav-kulhydrat indtag, bliver behovet for insulin mindre, og så kan du faktisk stoppe den onde cirkel, som kan blokere adgangen til dine fedtceller og dermed gøre, at du udvikler overvægt og har svært ved at tabe de kilo, du ønsker. Udover at blokere adgangen til fedtcellerne, der resulterer i den øgede vægt, kan insulinresistensen også øge inflammationen i din krop med de konsekvenser, det har, jævnfør nedenfor – og kan i sidste ende betyde endnu flere uønskede kilo på kroppen.

Derfor handler det i min verden om, at vi, i stedet for at symptombehandle, stiller skarpt på den underliggende årsag – nemlig de store udsving i blodsukkeret.  Det kan vi gøre ved at justere indtaget af kulhydrater, som giver et mere stabilt blodsukker og dermed reduceret behov for insulin. Denne tilgang kan også hjælpe type 1 diabetikere, fordi de på den lange bane kan reducere insulinbehovet, selvom de aldrig kan undgå medicinering, da de ikke selv producerer (nok) insulin.

Hvad er konsekvensen af det forhøjede insulinforbrug i forhold til dit blodsukker og vægttab? 

Et højt insulinforbrug over en længere periode leder til insulinresistens, der leder til hyperinsulinemia (forhøjet insulinniveau), som skaber inflammation (oxidering eller ”små ildebrande”) i kroppen. Det er en negativ cyklus, fordi inflammation øger risikoen for større overvægt, ligesom det kan være skyld i en række andre livsstilssygdomme, såsom forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, smerter i led og muskler, dårlig søvn, kræft m.m.

I min optik er det et stort problem, at mennesker med type 2 diabetes ikke får tilstrækkelig rådgivning om, hvordan de skal sætte ind, hvor problemet er opstået, nemlig med deres kostsammensætning. Fordi den er så vigtig. Medicinering, der fastholder dem i det gamle mønster, gør intet godt for helbredet på den lange bane. Tværtimod ender det nemt ud med problemer flere andre steder i systemet, som jeg beskrev ovenfor, når der alene fokuseres på symptombehandling. Det er en problemstilling, jeg ser hos mange af min kunder, og jeg ser den glæde over de vidtrækkende konsekvenser, det får, når deres biokemi igen kommer i balance, og de får en ny viden og forståelse, som gør, at de kan manøvrere med sikker hånd bagefter og holde vægten.

Nogle af de nyere former for medicinering, herunder anvendelse af insulinpumpe, fratager folk fornemmelsen for, hvordan kroppen reagerer på kosten, fordi pumpen ender med at tage over, og de mister kontakten til deres krop og biokemi.

Type 2 diabetes og vægttab kan godt gå hånd i hånd. Uden medicin som det primære værktøj

Hvis du er parat til at lægge din livsstil om, er det min erfaring, at de fleste kan bryde den onde cirkel med diagnosen type 2 diabetes. Uden insulin og anden medicinering. Men gennem din kost. For vores kost er et effektivt værktøj til at regulere blodsukkeret. Fordi det betyder, at vi sætter ind overfor den underliggende årsag, og vi arbejder konkret med den i stedet for at behandle symptomerne. 

Jeg har set mange type 2 diabetikere opnå helt utrolige resultater ved at skrue kraftigt ned for kulhydraterne i deres kost – og dermed blive mindre afhængige af diabetes medicin, som metformin, insulin og anden. Blandt andet Robert, der efter sin kostomlægning med TFA-metoden, nu ikke længere har symptomerne på type 2 diabetes, og dermed helt har kunnet slippe sin daglige medicinering. Mød Robert og hans kone Randi her, og hør mere om deres fantastiske forvandling.

Det er en hårfin balance, men rammer vi kosten helt rigtigt, kan vi undgå de store blodsukkerudsving før og efter måltider. Det kræver selvfølgelig, at vi erstatter det store kulhydratindtag med noget andet: Nemlig de sunde fedtstoffer i moderate mængder.

Foredrag til dig for 0,- kr:
Hvad spænder ben for dit vægttab

I årevis hoppede jeg fra slankekur til slankekur, men kiloene røg altid på igen. Og jo ældre jeg blev, des sværere blev det at tabe mig. I dag ved jeg, hvorfor det er sådan, og den viden deler jeg med dig i onlineforedraget. At tabe sig skal ikke være en kamp. Jeg vil vise dig, at det ER muligt at tabe dig – også selvom du har prøvet 77 andre kure. Det er endda muligt at tabe dig og have det helt fantastisk undervejs. 

Diabetes og blodsukker: Sådan spiser du med dit blodsukker som GPS

Når du lærer at spise efter dit blodsukker og begynder at spise en kulhydratfattig kost, vil du allerede efter første måltid mærke en forskel. Det virker måske for godt til at være sandt, men det er så meget din krop kan hjælpe dig – hvis du lader den – og giver den dét brændstof, der er helt rigtigt for den.

Jeg advarer mod, at man selv begynder at eksperimentere med kosten uden at have fået professionel hjælp fra en, der har en grundlæggende erfaring og viden om ernæring, fordi kosten er så effektiv. Desuden er det også vigtigt, at du konsulterer din egen læge, hvis du lider af diabetes. Både så du kan få styr på, hvordan du skal justere din medicinering løbende, og så I sammen kan lægge en plan, der gælder på den lange bane.

Det handler om, at du skal lægge din kost fuldstændigt om. Derfor nytter sødemidler eller andre erstatninger heller ikke noget, hvis du gerne vil opnå alle fordelene ved en livsstilsændring. Det handler om at få slukket den søde tand – for når den først er væk, vil det ikke længere føles hårdt – du vil derimod kunne fokusere på al den glæde og det velvære, som din nye kost giver dig – fordi din biokemi kommer i balance.

Diabetes, kost og motion: Hvad bør du prioritere?

Selvfølgelig kan det hjælpe at motionere, fordi du bruger energi, idet du konverterer sukker og bruger af kroppens kulhydratdepoter, når du motionerer. Men min anbefaling er, at du fokuserer på kosten. Fordi det er her, du for alvor kan lægge din livsstil om. Ligesom du helt sikkert også vil opleve, at din lyst og dit overskud til motion kommer helt naturligt efterhånden, som din krop kommer i balance, og du bliver lettere og får mere energi. Du kan læse mere om vægttab uden motion her.

Hvis du har diabetes, og du gerne vil bryde ud af den onde cirkel, så læs mere om mit forløb “Din Sidste Slankekur” her, og start din rejse i dag.

Hvad kan diabetikere ikke spise?

Det er de kulhydratrige madvarer, du bør være opmærksom på, hvis du lider af type 2 diabetes og gerne vil tabe dig. Det gælder både de meget kulhydratrige og stivelsesrige fødevarer såsom rugbrød, franskbrød og grovboller, men det handler også om at være opmærksom på de kulhydrater, der findes i frugt og grøntsager. Derudover bør du også være opmærksom på at have kontrol over dit indtag af protein, som kan konverteres til sukker.

Det kan komme bag på mange, at det, jeg betegner som “dellemad”, i virkeligheden ikke kun er slik, kage og andre søde sager. Men at det også kan være madvarer, som vi umiddelbart ville kategorisere som værende sunde. Det handler nemlig om de nettogramkulhydrater, der er tilbage, efter at de gode fibre er trukket ud af regnestykket. Dellemad inkluderer de madvarer, som kan få dit blodsukker i vejret, og som i sidste ende kan blokere for det vægttab, du drømmer om.

Hvis du derimod i højere grad integrerer cellemad i din kost, vil du hurtigt se resultater. Cellemad behøver hverken være kedeligt eller besværligt (læs mere om hvad cellemad er her). Det er derimod langt bedre brændstof til din krop, end dellemad nogensinde bliver. For at opnå vægttabet er det selvfølgelig nødvendigt, at du både ændrer vaner og kigger på de mængder, du spiser. Også selvom du spiser cellemad.

En fuldstændig kostomlægning kan virke omstændigt, men jeg kan garantere dig, at den forskel, du vil mærke i din krop, er det hele og mere værd. For når du opnår balance i din biokemi og virkelig forstår den, vil du også langt bedre kunne spise den mad, der gør det muligt for dig at smide de kilo, som du ønsker – og holde dem af sidebenene for good.

Jo før du tager affære, jo lettere bliver det at få kontrol over din diabetes og komme ned i vægt

Det er vigtigt for mig at sige til dig, at det aldrig er for sent. Du kan altid tage et valg om at ændre dine vaner og dermed få både en lettere krop og et lettere sind. Men faktum er, at jo før du sætter ind i forhold til at spise mere kulhydratfattigt, jo før vil du mærke en positiv effekt – og jo lettere vil det også være for både dig og din krop at omstille sig.

Der vil selvfølgelig ikke være nogen garantier, og der er heller ikke tale om, at du gennem kosten 100 % kan kurere sygdommen. Du er stadig disponeret for den, hvis du går tilbage til de gamle spisevaner. Men det, vi kan gøre, er at afhjælpe rigtig mange af de symptomer, der ofte følger med, og som for rigtig mange er utroligt hæmmende i hverdagen og dermed påvirker din livskvalitet.

Et godt eksempel herpå er seje Elsebeth på 67 år. Med sin livsstilsændring tabte hun sig ikke kun 25 kilo, men hun kunne også sige farvel til de 19 piller, hun hidtil havde taget hver dag mod smerter i blandt andet sine led, forhøjet blodtryk og diabetes. 8 panodiler og 4 ibuprofener mod smerter, 3 piller mod forhøjet blodtryk og 4 piller mod diabetes er nu ikke længere en del af Elsebeths hverdag. Det er derimod fornyet livskvalitet og en krop, der igen er hendes egen. Her fortæller Elsebeth sin inspirerende historie.

Overvægt og diabetes 2 behøver ikke hænge sammen. Du har bare brug for den rette viden for at bryde den onde cirkel

For måske det her er helt ny viden for dig. Få mennesker ved nemlig, at det er en reel mulighed at påvirke diabetes gennem kosten.

Det, jeg hjælper mine Amazingere med (“Amazinger” er det, vi kalder hinanden inde i vores lukkede facebookgruppe, fordi man får det … amazing på forløbet “40 Dages Forvandling”) er at se sammenhængen mellem blodsukker, kost og vægt. Fordi jeg har set, hvor meget vi sammen kan rykke, når du gør de rigtige ting for din krop. På samme tid kommer du også andre livsstilssygdomme i forkøbet, ligesom du mindsker risikoen for at blive ved med at tage på i vægt. For jo mere insulin, du får, jo mere insulinresistent bliver du, og jo sværere får du ved at tabe dig. Og selvom jeg er klar over, at det ikke er alle diabetikere, der kæmper med overvægt, er der desværre alt for mange, hvor dette er endnu en komplikation i forbindelse med diagnosen.

Hvis du lider af diabetes og ønsker at tage kontrollen tilbage over din egen krop, så læs mere om mit forløb “Din Sidste Slankekur” her, og begynd din rejse i dag.