Vægttab uden motion: Derfor behøver du ikke træne for at nå din drømmevægt

Motion (eller mangel på samme) giver rigtig mange kvinder dårlig samvittighed, når de skal tabe sig. Fordi det ligger så dybt i dem, at det er en forudsætning for at komme ned i vægt.

Motion ér sundt – det skal der ikke herske nogen tvivl om – men det er ikke nogen garanti for dit vægttab. Det viser både forskningen samt mine egne og mine Amazingeres resultater.

Det vil jeg gerne fortælle dig mere om i denne artikel. Du kan blandt andet læse om:

Motion kan stresse din krop – og heldigvis kan du opnå hurtigt vægttab uden motion.

Og med motion mener jeg her den helt hårde træning. Altså ikke en rolig gå- eller cykeltur, der får pulsen lidt op. Men den træning, hvor du presser dig selv 100 %.

For den hårde træning skaber stress i kroppen og øger kroppens produktion af stresshormonet kortisol, og det øger dit blodsukker, hvorved insulinproduktionen påvirkes. Det betyder, at din krop går i overlevelsestilstand, og så lagrer den fedtet i stedet for at forbrænde det. Og dét påvirker dit vægttab. Selvom træning og motion er alfa og omega for din livskvalitet, kan du med fordel tage et par ugers pause med træningen og motionen i starten, mens du kommer ind i den nye rutine og derefter lade kroppen guide dig til næste skridt.

Jeg vil dog altid råde dig til kun at lave let motion for eksempel en rask travetur, strækøvelser, yoga eller lignende de første 40 dage, fordi du og kroppen har brug for at at komme ind i en ny rutine og lære nye ting. Og så er der ikke noget mere frustrerende end at knokle på i motionscentret og så ikke se resultater på vægten, fordi det går imod vægttabet på grund af den stress, det skaber i kroppen.

Så, kære du, derfor skal du ikke stresse dig selv over al den motion, du føler, du burde dyrke. Faktisk er det i mine øjne helt optimalt, at du her i starten holder fokus på din kost og finder din indre GPS frem. Sådan giver du nemlig dig selv det bedste udgangspunkt for dit vægttab.

Der findes ingen garantier for, at motion rent faktisk får dig ned på din drømmevægt

Faktisk præsenterer Jeff Volek og Stephen Phinney i deres bog “The art and science of low carbohydrate perfomance” 4 individuelle studier, som alle viser, at for megen motion kan betyde en reduktion i dit hvilestofskifte, specielt hvis du i forvejen er overvægtig. Med andre ord: Det bliver sværere for dig at komme af med de uønskede kilo. Det er en ond cirkel. Og det kan tage pusten fra de fleste.

For overvej, at du gør alt det rigtige. Du spiser sundt, er i fitness flere gange om ugen og løber måske endda en tur i ny og næ. Men der sker ingenting. Nada. Det er frustrerende. Især hvis omverdenen stadig sender dømmende blikke.

Vi to kan sikkert blive enige om, at manglende vægttab trods motion er en pine!

For et eller andet må du jo gøre forkert, siden du ikke taber dig. 

Men nej. Det gør du ikke. Du kan gøre alting rigtigt – uden at der sker noget. For sagen er den, at mennesker er forskellige. Det betyder også, at du måske kender nogen, som har fuldført et flot vægttab, hvor motion var en stor del af pakken. Det betyder bare ikke, at det vil hjælpe dig. Der spiller overgangsalderen og hormonændringerne ind, som jeg blandt andet fortalte om i min artikel om kvinders udfordringer med vægttab i overgangsalderen.

Vær opmærksom på, at motion kan belaste dine led og muskler i begyndelsen af dit vægttab

kan man tabe sig uden motion?

Det blev måske lidt kryptisk.

Det, jeg mener, er, at nogle i udgangspunktet har så høj en vægt, at motion ikke er den rette vej frem mod en lavere vægt.

Det kan være, det gør ondt i knæ, ryg og lignende. Så skal man absolut ikke dyrke motion, men i stedet holde fokus på kosten (og begynde at arbejde med bevidstheden om, hvordan mad og drikke påvirker din krop, din energi og din velvære). 

I vores kultur er det også blevet en generel misforståelse, at mennesker er overvægtige, fordi de ikke motionerer, og at tynde mennesker er tynde, fordi de motionerer. Jeg vil gerne have dig til at vende den om: Tynde mennesker kan jo netop motionere mere, fordi deres kropsbygning tillader det. Her er overvægtige mere udsatte og skal overveje nøje, om motionen rent faktisk gør mere skade end gavn.

“Jeg har ondt. Kan man tabe sige uden motion?”

Mange af dem, jeg har hjulpet, havde trælse skavanker med i bagagen, inden de begyndte på mit forløb. Et klassisk eksempel er de pokkers dårlige knæ. Et problem, som mange har oplevet, forsvinder i takt med, at vægten falder, og inflammationen i kroppen reduceres. Det kan betyde, at man rent faktisk får lyst til at dyrke motion igen, fordi det ikke indebærer smerter – men derimod er noget, man selv aktivt vælger, fordi man har lyst, og fordi det giver livskvalitet.

Det er et kulturelt problem, at der sættes lighedstegn mellem vægttab og motion. For tænk, hvis vi alle anerkendte, at sådan er virkeligheden ikke. Overvej, hvor mange der så ikke ville købe de nye træningssko? Eller betale i dyre domme for et fitnessabonnement, de alligevel ikke får brugt. Simpelthen fordi de ikke gør det af lyst, men af pligt, fordi vi får tudet ørerne fulde af, at vi skal motionere for at tabe os.

Tænk, hvis vi alle indså, at den pligt er en generel misforståelse. Og at man sagtens kan opnå hurtigt vægttab uden motion.

GAVE TIL DIG:
Hør onlineforedraget om, hvordan du  bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Én gang for alle.

På bare 60 minutter lærer du, hvordan du slipper for slankekure, der gør dig træt, sur og sulten – og hvordan du endelig bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Det koster dig ikke en krone.

Fakta er, at du skal spise mindre, end du forbrænder. Men det alene er ikke nok.

Fakta er, som de fleste ved, at vægttab kræver underskud af kalorier, men det alene er ikke nok, fordi det kommer an på, hvor dine kalorier (altså energiindtaget i din mad) kommer fra. Du kan tabe dig ved at forbrænde flere kalorier ved træning eller ved at spise mindre, end du naturligt forbrænder.

Hvor meget du forbrænder afhænger blandt andet af dit aktivitetsniveau, din muskelmasse, stressniveauet i kroppen og her spiller hormonændringerne i overgangsalderen kraftigt ind.

Så hvis motion gør ondt, så er det ikke løsningen til at opnå vægttab.

Det er ikke der, du skal starte efter min bedste anbefaling. I stedet handler det om at tabe dig på en måde, der ikke gør dig sur, sulten og træt, som du typisk bliver på en traditionel slankekur. Det fortæller jeg dig mere om længere nede. Men samtidigt handler det også om at nedbringe inflammationen i kroppen og få smerterne til at gå væk, så du senere kan påbegynde en slags motion og aktivitet, der fornøjer dig. Så taler vi nemlig om livskvalitet og at gøre noget, der føles godt for dig og din krop.

Hvorfor motionere, hvis det er en sur pligt, der ikke bidrager med noget positivt til dit liv?

Mange oplever på de traditionelle slankekure, at det er drønhårdt i starten. Og årsagen er, at der ikke er balance i kroppens biokemi, og at din krop ikke er i fedtforbrænding. Derfor virker det også umuligt at skulle motionere oveni, når energien er lav, og batteriet er fladt.

Du har nok om ørerne til at starte med, når du vil tabe dig. Du har ikke brug for at skulle mase træning 4 gange om ugen ind på din kilometerlange to do-liste. Der er simpelthen ikke timer nok i døgnet til at være mor, kone, veninde og så videre, samtidig med at du spiser sundere, end du er vant til. OG huske at træne hver eller hver anden dag oveni. Især ikke, hvis du ikke bryder dig om at motionere eller har ondt i kroppen.

Det er for meget på en gang.

Derfor er mit råd til dig, at du tager kostomlægningen til en start og finder frem til din indre motivation i forhold til, hvorfor du gerne vil tabe dig først.

Så kan motionen altid komme senere hen. Når din krop og du er klar til det. Og hvis I ikke bliver det, så er det også helt okay. Motion er meget andet end løb og træningscenter – man kan være aktiv på mange andre måder. Det kan være, du nyder at gå lange ture i skoven med din hund. At cykle en tur med dit barn eller barnebarn. At danse. At svømme. Eller noget helt femte. Find det, der virker for dig. Det, der giver dig glæde og livskvalitet. På den måde sikrer du dig også, at du ikke falder tilbage i dine gamle mønstre, fordi du kører træt i det hele.

Så mit råd til dig er: Prioritér din tid. Den er kostbar, og du behøver ikke spilde den på en træning, du ikke har lyst til. Du sagtens komme i mål med dit vægttab ved hjælp af ændringer i din kost.

vægttab uden motion luuna sommer

Mine kostplaner sikrer dig, at din muskelmasse bliver bevaret

For mange handler ønsket om eller forventningen til meget motion også om, at de er bange for at miste muskelmasse, når de begynder på deres kostomlægning.

Jeg tager selvfølgelig højde for, at du får alt det, din krop har brug for, i mit forløb “Tab (mindst) 7 kilo på 40 dage”. Både protein, fedt og kulhydrater. 

Jeg sørger for, at makrofordelingen i din kostplan er helt rigtig, for at du kan tabe dig på en sund måde og mister så lidt muskelmasse som muligt under dit vægttab. Men på den lange bane er det selvfølgelig nødvendigt at træne og bruge musklerne for at bevare muskelmassen livet igennem.

For at opnå vægttab uden motion skal din kostplan tage hensyn til kostsammensætningen.

Hvor andre slankekure blot skærer helt ind til benet med kalorieindtaget uden at skelne til, hvor kalorierne kommer fra, så anbefaler jeg en kostplan, der sætter skub i fedtforbrændingen, især hvis du er i eller omkring overgangsalderen. Hvis en kostplan ikke tager hensyn til kostsammensætningen, så vil din fedtforbrænding derimod blive blokeret, og derfor vil din krop holde på fedtet, selvom du spiser mindre. Det er der mit forløb 40 Dages Forvandling skiller sig ud fra de traditionelle slankekure – ved at have fokus på at skrue op for fedtforbrændingen, så du taber dig og samtidig slipper både for sulten og sukkertrangen.

Når du kommer i fedtforbrænding, taber du også mindst mulig muskelmasse, og det er et meget vigtigt element i forhold til at holde din nye vægt bagefter. Det modsatte vil derimod ske, hvis din kostplan kun fokuserer på, at du skal have så få kalorier som muligt, fordi kroppen skal have sit brændstof et eller andet sted fra. Og hvis kostplanen ikke er optimal, vil den hente brændstof i musklerne ved at nedbryde dem, og det vil rigtigt nok betyde, at din muskelmasse falder. Det er derfor en traditionel slankekur gør dig sur, sulten og træt, og ikke sund, glad og fuld af energi, som jeg har fokus på i min livsstilsomlægning.

Jeg tabte selv de første 15 kg. uden motion. Derfor ved jeg, at det kan lade sig gøre. Også for dig

Min egen personlige rejse var det første lange stykke tid uden motion. Mere nøjagtigt tabte jeg 15 kg. ved kun at omlægge min kost. Og så var det meget nemmere, end jeg havde forestillet mig, inden jeg gik i gang, fordi slåskampen med den søde tand og sulten forsvandt, da jeg fik balance i biokemien. Samtidig med at det blev meget mere overskueligt, fordi jeg fokuserede på at ændre én vane ad gangen.

Sådan hører jeg også fra mine Amazingere. For hvor de andre slankekure, vi har prøvet, er alt for nemme at køre død i, har vi nu fundet en måde, hvorpå vi kan opnå vores drømmevægt – og forblive der. Uden at skulle stresse over hverken strenge restriktioner i forhold til kosten eller overdrevet meget motion. Det er faktisk sådan, at vi slet ikke kan lade være med at vælge den nye livsstil, fordi både vi og kroppen har det så meget bedre – og så er det ikke svært at vælge, når man er ved “fuld bevidsthed”. Ja, det kræver netop en ny bevidsthed, ellers tager autopiloten bare over. Det giver et fantastisk boost, fordi man helt fra starten af får følelsen af, at dét her – det kan jeg klare, og med den øgede bevidsthed tager man de rette valg og derved slipper man af med den søde tand, den gnavende sulten, irritationen, surhed og følelsen af at gå glip af noget godt. Det er jo netop det, de andre slankekure og diæter ikke kan. Hvis du har lyst til at høre mere om min rejse hertil, kan du gøre det i min bog “Slank for altid”.

Tips til hvordan du bliver mere aktiv i dagligdagen og forbrænder flere kalorier

Så selvom jeg ikke anbefaler hård træning i begyndelsen af dit vægttab, så er der stadigvæk mange små ting, vi kan ændre i vores vaner, så vi er mere aktive generelt i løbet af en dag – og derved forbrænder flere kalorier. Det kan være, du går en lidt længere tur med hunden om morgenen. Det kan være, du har et hævesænkebord, så du nogle gange kan stå og arbejde på computeren i stedet for at sidde på kontorstolen hele dagen. Det kan være, du cykler ned for at handle i stedet for at tage bilen. Det kan være så mange ting. Det vigtigste er, at du finder noget, som er overkommeligt for dig, og som passer ind i din hverdag. Det handler faktisk mest om at ændre din bevidsthed, så du begynder at tænke på sund bevægelse af kroppen i løbet af dagligdagen i stedet for at tænke i motion som noget, du føler dig tvunget til.

Motion ér sundt. Og hvis du elsker det: Så gør det

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Motion og generelt bevægelse, hvor man får hjerterytmen og pulsen op, ér godt for os. Og jeg opfordrer altid mine Amazingere til at være aktive, når de er på den anden side af de første 40 dage og har givet kroppen en chance for at komme i fedtforbrænding. Men på den måde, som giver dem livskvalitet. Det kan lyde banalt. Men det vigtigste er, at du har det sjovt, mens du er aktiv.

For det handler i mine øjne i mindre grad om, hvor mange kalorier du kan nå at forbrænde på en time i fitnesscentret. Og meget mere om, hvad der gør dig glad. For det rigtige valg af bevægelse og motion kan også give så meget livskvalitet. Det har jeg selv prøvet på egen krop. Og den slags motion vil jeg til hver en tid anbefale. Men motion, som er en sur pligt for at holde kiloene væk, og som ikke bidrager med andet end dårlig samvittighed: Drop det. Du vil blive meget gladere, og du vil blive i stand til at fokusere på din kostomlægning, så du når i mål med dit vægttab. Det kan du nemlig godt uden motion.