Forhøjet kolesterol & kost: Derfor er det ikke fedtet, der er skurken
Kolesterol har i mange år haft et bistert rygte. Men vidste du, at det faktisk er en uundværlig aktør i kroppen? Kolesterol leverer blandt andet vigtige byggesten til dine cellevægge, væv, hormoner, D-vitamin og galdesyre. Det er altså væsentligt for et godt helbred, en dejlig hverdag og en sundere krop, der arbejder med og ikke imod dig.
I dag vil jeg gøre dig klogere på, hvad kolesterol i virkeligheden er, så du forstår, hvad der sker i din krop, når lægen siger, at kolesteroltallet er for højt. På den måde kan du nemlig bedre sætte ind over for årsagen i stedet for bare at symptombehandle. Det, der er allervigtigst for mig at fortælle dig, er, at med den rette kostomlægning kan du med stor sandsynlighed selv gøre en kæmpe forskel for forhøjet kolesterol – og det går både hurtigt og er langsigtet. Med dét på plads kan vi gå i dybden med kolesterol.
I artiklen her får du indsigt i:
- hvad et normalt kolesteroltal er, og hvad arveligt forhøjet kolesterol indebærer
- hvad symptomerne på forhøjet kolesterol er
- årsagerne til forhøjet kolesterol
- hvordan du kan påvirke dit kolesteroltal hurtigt og langsigtet med din kost
- hvilke vigtige funktioner kolesterol også udfører i din krop.
Lad os begynde med det helt basale, så både du og jeg ved, hvad vi egentlig taler om.
Hvad er et normalt kolesteroltal?
Kolesterol er et fedtlignende stof, som bliver dannet i leveren og derefter finder vej til blodbanerne, de øvrige organer og nervefibrene. Vi kan simpelthen ikke undvære kolesterol i opbygningen af vores celler og hormoner, men har vi for meget, kan det omvendt have store konsekvenser for vores helbred og livskvalitet.
Et forhøjet kolesterolniveau er udtryk for, at der er for mange fedtstoffer i blodet i forhold til normalniveauet. Ideelt set skal dit totalkolesterol være omkring 5 mmol/l. Hvis dit kolesterolniveau er 5,0-6,4 mmol/l, vil det betegnes som let forhøjet kolesterol. Ved 6,5-7,9 mmol/l er dit kolesterol moderat forhøjet. Og hvis dit kolesteroltal er over 8,0 mmol/l, er dit kolesterol forhøjet.
Dit kolesteroltal afhænger altså af mængden af kolesterol. Men det kan faktisk også være problematisk, hvis niveauet og kombinationen af de forskellige typer kolesterol i dit blod ikke er hensigtsmæssige.
Lad mig forklare. Når du får tjekket dit kolesteroltal i en blodprøve, måler man forskellige typer kolesterol, der tilsammen udgør værdien totalkolesterol. Det er dét tal, der fortæller, om du har normalt eller en grad af forhøjet kolesterol. I praksis måler man typisk LDL, der betegnes som det lede kolesterol, og HDL, som vi kalder det herlige kolesterol, sammen med totalkolesteroltallet. Derudover skal dit niveau af triglycerider ikke være højere end 2,3 mmol/l. Triglycerider er en anden type fedtstof, som indikerer tilstedeværelsen af mindre og farligere kolesterolmolekyler, der ligesom kolesterol kan føre til for eksempel hjerte-kar-sygdomme.
Forhøjet kolesterol er altså ikke en sygdom. Men det ér en tilstand, som desværre kan føre andre sygdomme med sig, blandt andet åreforkalkning, når der er inflammation til stede i blodårerne. Når det er sagt, er det vigtigt for mig at fortælle dig, at vi ikke ubetinget behøver at være bange for kolesterol. Det udfører som nævnt også en række vigtige opgaver i vores kroppe, som jeg kommer endnu mere ind på senere i artiklen. Det kommer helt an på niveauet og sammensætningen samt af kroppens generelle sundhedstilstand.
Hvad er arveligt forhøjet kolesterol?
Hjerteforeningens vurdering er, at 1 ud af 200 danskere lider af arveligt forhøjet kolesterol. Jeg nævner det her, fordi det bestemt ikke er uvæsentligt. Hvis du har arveligt forhøjet kolesterol, har du måske endnu sværere ved at få det under kontrol – især hvis du ikke har knækket koden til den rette kost endnu.
Sagen er den, at vi optager fødevarer forskelligt. Det gælder også fedt. Nogle optager mere mættet fedt, som Derfor bør de undgå det mættede fedt og erstatte det med gode enkelt- og flerumættede fedtstoffer, f.eks. fra nødder, kerner, olivenolie, hørfrøolie, avokado og fisk. Det er en hårfin balance og ret komplekst, men det handler alt sammen om, at din krop skal være i fedtforbrænding. Ellers er der ingen pointe i, at du spiser mere fedt, for så lagrer du det bare.
Døjer du med forhøjet kolesterol, samtidig med at du kæmper med tallet på badevægten?
Så læs mere om mit forløb ‘Let & Livsglad’ her, og tilmeld dig, hvis det føles rigtigt for dig. Det håber jeg så inderligt, for du fortjener at være glad hver dag.
Symptomer på forhøjet kolesterol: Træthed og manglende overskud?
Mange spørger mig, om man selv kan mærke, hvis man har forhøjet kolesterol. Da forhøjet kolesterol som sagt ikke er en sygdom, men en tilstand, vil du ikke kunne mærke deciderede symptomer fra dit forhøjede kolesteroltal. Men tilstanden kan føre til åreforkalkning, som igen kan medføre hjerte-kar-sygdomme – og de symptomer kan du mærke.
Symptomerne, du især skal være opmærksom på, er:
- smerter i dine lægge, når du går, som følge af dårligt kredsløb
- fornemmelse af svimmelhed og af, at dit syn til tider svigter dig
- en trykkende følelse i brystet, som eventuelt skyder ud i dine arme eller op i halsmuskulaturen, når du anstrenger dig fysisk.
Hvis du oplever nogle af de her symptomer, er det vigtigt, at du kontakter din læge, så I kan finde ud af, præcist hvad der foregår.
Helt generelt vil du måske opleve en uendelig træthed, og at dit overskud i hverdagen bliver mindre og mindre. Men faktisk kan det i højere grad hænge sammen med din kost og deraf ubalance i din biokemi. Det brændstof, du fylder på din egen motor, betyder nemlig meget for, hvordan din krop har det, og hvad den derfor sender retur til dig i form af for eksempel energi eller træthed.
Forhøjet kolesterol & medicin: Er det den eneste løsning?
Det her er en af mine vigtigste pointer til dig med artiklen. Hvor ville jeg ønske, at vi i vores samfund tyede til en anden løsning end kolesterolmedicin som det første valg, når kolesteroltallet bliver for højt. For der er andre muligheder end at behandle med medicin, som både er effektfulde og virker hurtigt og langsigtet. Og så er de uden bivirkninger.
Jeg har mærket det på min egen krop, men også set det på deltagerne, hvordan det hjælper, når de ændrer på deres kost i stedet for blot at ty til kolesterolsænkende medicin. Normalt medfører skiftet fra en fedtfattig kost til en kulhydratfattig kost kombineret med et lille til moderat indtag af de sunde fedtstoffer, at kolesterolniveauet hurtigt normaliseres. Den præcise mængde af fedt afhænger af den enkelte persons vægt. Og som jeg skrev i indledningen, optager nogle af os mere mættet fedt, som kan medføre et forhøjet kolesterol. Er du en af dem, bør du derfor undgå de mættede fedtstoffer og i stedet vælge de sunde fedtstoffer fra f.eks. nødder, kerner, olivenolie, hørfrøolie, avokado og fisk. Det gør, at kolesterolprofilen normalt vil blive forbedret.
Udover at påvirke kolesterolprofilen positivt er det selvfølgelig en velkommen bonus, at rigtig mange kommer i mål med det vægttab, som de så inderligt ønsker sig og måske har kæmpet for i mange år, når de ændrer deres kost og kommer i fedtforbrænding.
Årsager til forhøjet kolesterol
Der kan være mange årsager til, hvorfor man får forhøjet kolesterol. De er meget forskellige og kan, som jeg fortalte tidligere, hænge sammen med arv, men også livsstil. Det kan for eksempel være sammensætningen af din kost, men også for lidt motion eller for meget alkohol og rygning er faktorer, der kan påvirke dit kolesteroltal.
Derudover er der en række sygdomme, forhøjet kolesterol ofte opstår i forbindelse med. Det er for eksempel:
- nyresygdomme
- nedsat stofskifte
- misbrug af alkohol
- fedtlever
- diabetes
Dit forhøjede kolesterol behøver altså ikke at bunde i noget, du selv er skyld i. Men i rigtig mange tilfælde vil du selv kunne gøre noget for at få dit kolesteroltal under kontrol igen.
Hvordan sænker jeg mit kolesteroltal?
Det er altid min anbefaling, at du sætter ind over for årsagen i stedet for at symptombehandle. Så i stedet for at forsøge at bekæmpe kolesterol som fjenden, skal du sætte ind dér, hvor årsagen er. Det gør du helt simpelt ved at omlægge din kost til en lav kulhydratkost.
Forskningen viser nemlig, at vi bør fokusere på kulhydraterne frem for at skære al fedtet ud af kosten. Det skal vi, fordi hyperinsulinemia (et forhøjet insulinniveau), som kan opstå med tiden efter et højt indtag af mange kulhydrater, øger et enzym, der stimulerer kolesterolproduktionen. Du kan læse mere om dette i min artikel om, hvordan insulinresistens kan være årsagen til, at du ikke taber dig.
Den generelle holdning har i mange år været, at vi skulle skære ned på fedtindtaget i vores kost og erstatte så mange produkter som muligt med nye produkter med et lavere fedtindhold. På samme måde med drikkevarer, der er tilsat sødemidler i stedet for sukker.
Jeg anbefaler dig ikke at bruge substitutter. Det handler om, at du ændrer dine vaner og ikke blot erstatter det uhensigtsmæssige med noget andet, der heller ikke giver din krop den rigtige næring, som dine celler kan trives på og give dig en naturlig og høj energi.
Pointen er, at du har brug for de sunde fedtstoffer i din kost for at få et godt helbred. Fedtsyrerne bliver lagret som energi og fungerer som brændstof for cellerne i din krop. De er også med til at forsyne kroppen med vigtige byggeklodser til blandt andet signalstoffer, hormoner, cellemembraner og kolesterol.
Fedtsyrer bidrager for eksempel til:
- et stærkt nervesystem
- fordøjelsen
- søvn
- hud
- cellevækst
- hjernefunktion
- immunforsvar
- kredsløb generelt.
Det essentielle er, at du får den rette kombination af de forskellige fedttyper. Din krop har nemlig brug for både mættet fedt (hvor mængden som nævnt afhænger af dine gener), enkeltumættet fedt og flerumættet fedt.
Derudover har fedt også en psykologisk fordel i vores kost. Den bidrager med smag og mæthedsfornemmelse. Når du omlægger din kost for at gavne dit kolesteroltal, er det ikke en kur, men en livsstilsændring – og så betyder det altså noget, at din mad smager godt, så du har lyst til at spise den igen og igen. Desuden optages de fedtopløselige næringsstoffer (vitamin A, D, E og K) bedre i kombination med fedt.
Kolesterolsænkende kost: Kan man spise sig fra forhøjet kolesterolniveau?
De generelle kostråd – og mange eksperter – anbefaler, at du skærer så meget fedt fra din kost som muligt, hvis du har et forhøjet kolesteroltal. Hvad mange ikke ved, er, at 85 % af kolesterolet produceres i leveren. Derfor hjælper det ikke meget at skære ned på kolesterolrige fødevarer som for eksempel æg, rejer og avokado.
For at få din biokemi i balance og reducere kolesterolproduktionen anbefaler jeg derimod en kulhydratfattig kost med et moderat indtag af de sunde fedtstoffer, hvis ikke du skal tabe dig, og et begrænset fedtstofindtag, hvis du skal, så du samtidig kan brænde dine egne fedtdepoter af. Er du genetisk disponeret og optager mere af det mættede fedt end normalt, skal du erstatte det meste af det mættede fedt med de umættede fedtstoffer.
Det der kommer til at ske med en kulhydratfattig kost
En kulhydratfattig kost, som den jeg anbefaler på mit forløb, hjælper med at reducere LDL (det lede kolesterol) og det totale kolesterolniveau – men normalt resulterer det normalt også i, at HDL (det herlige og beskyttende kolesterol) øges.
Når du spiser kulhydratfattigt og antiinflammatorisk, vil du i løbet af meget kort tid mærke en forbedring i dit velvære og din sundhedstilstand. Det vil du, fordi vi med denne kost tager hånd om inflammationen i din krop. Inflammation, der bl.a. også opstår, fordi insulinniveauet i din krop er for højt og på den måde er med til at skabe oxidativ stress. Det kan påvirke din livskvalitet, men også på sigt medvirke til alvorlige livsstilssygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.
Og bare rolig. Kolesterolsænkende mad behøver slet ikke at være kedelig. Der findes rigtig mange opskrifter på kolesterolsænkende kost, som er lækker både for øjne og gane. Jeg kalder det cellemad, og det består udelukkende af råvarer, som er fulde af næring uden tomme kalorier, E-numre, substitutter og lignende. Det er naturlig mad, som skaber balance i din biokemi. Maden er fuld af gode næringsstoffer, antioxidanter og det gode fedt – og du risikerer at blive helt afhængig af den, fordi den giver dig så meget fornyet energi og overskud.
Vil du også gerne slippe af med dit forhøjede kolesterol på en anden måde end bare at tage (endnu flere) piller?
Så læs mere om mit forløb ‘Let & Livsglad’ her, og tilmeld dig. Du kan slet ikke forestille dig, hvor dejligt et liv uden ekstra kilo og fysiske gener der venter på dig.
Kolesterol har vigtige funktioner i din krop
Kolesterol har fået meget skældud gennem tiden. Men som jeg lagde ud med at fortælle, har kolesterol også vigtige opgaver at udføre i din krop. Opgaver, du og din krop slet ikke kan undvære. Kolesterol er nemlig en del af de byggesten, der udgør vores celler, ligesom at det også er med til at danne vigtige hormoner og omsætte energien i vores krop. Desuden reducerer det gode kolesterol (HDL) åreforkalkning.
I virkeligheden er det egentlige problem nemlig ikke kolesterolet i sig selv, men inflammationen i din krop. Det er den, der stresser din krop, og som gør dit vægttab noget nær umuligt.
Find sammenhængene for at opnå resultater – med både dit kolesteroltal og vægttab
Alle problemerne hænger sammen. Derfor er det så afgørende, at vi får fat i den bagvedliggende årsag i stedet for bare at kigge på symptomerne. Finder du dén og handler ud fra den, vil du mærke en forskel rigtig hurtigt.
De mennesker, jeg har hjulpet gennem årene, har ikke bare fået et lavere kolesteroltal. De har generelt fået en bedre kolesterolprofil. For som jeg nævnte i starten af denne artikel, er det ikke uvæsentligt, hvordan sammensætningen i din kolesterolprofil ser ud.
Ofte kommer det forhøjede kolesteroltal nemlig ikke alene. Det kan være ledsaget af for eksempel forhøjet blodtryk, smerter og træthed. Prøv at se dine symptomer som et instrumentbræt, der viser dig, om der er flere lamper tændt. Begynder du at adressere den underliggende årsag i stedet for at behandle de enkelte problemer, vil du i mange tilfælde opleve, at de forskellige symptomer opløser sig samtidig, fordi de udspringer af samme grund.
Når du lægger din kost om til en lav kulhydratkost, kan du få energien tilbage i hverdagen og samtidig slippe de mange bekymringer, der følger med et forhøjet kolesteroltal – for eksempel livsstilssygdomme og åreforkalkning. Hvis du er i tvivl, om det er relevant for dig at lægge din kost om, kan du teste dig selv med sundhedsbarometeret, som du finder her.
Der er altså masser, du selv kan gøre, når vi taler om forhøjet kolesterol og kost, så du får den krop og det liv, du har det rigtig godt i.
Hvis du gerne vil tegne en ordentlig forsikring for fremtiden og passe godt på din krop mange år frem, så læs mere om mit forløb ‘Let & Livsglad’ her, og tilmeld dig.
Jeg er sikker på, du ikke vil fortryde det.
11 kommentarer
Tak for artiklen Luuna. Jeg er selv stoppet med blodtryksmedicin efter 40 dages forandring i kost.
Hvad betyder galdesyrenbfor kolesteroltallet?
Kære Helle,
Så vidt jeg ved har det ingen effekt. Det er kulhydraterne og deres effekt på det kolesterolproducerede enzym, der skal begrænses. Har du min første bog Slank for altid? Der skriver jeg lidt om det. https://luunasommer.dk/boeger/
Kh Luuna
Rigtig god og forståelig artikel
Mvh
Lone
Hej Lone, Tak, det er jeg glad for at høre 🙂
Det bare så let at forstå hvad du skriver, dejligt
Jeg er ved at være klar til at fortsætte mit forløb, skal bare lige på en bustur i 4 dage, lidt øv, men det er jo bestemt for længe siden
Jeg er glad for at høre det er letforståeligt, tak Gerda. Du ved jo hvad du skal, så det skal nok gå. Kh Luuna
Når du lægger din kost om til en lav kulhydratkost, kan du få energien tilbage i hverdagen og samtidig slippe de mange bekymringer, der følger med et forhøjet kolesteroltal – for eksempel livsstilssygdomme og åreforkalkning. Hvis du er i tvivl, om det er relevant for dig at lægge din kost om, kan du teste dig selv med .
Det ser ud til at der mangler en test, er det muligt at få den?
mvh. Anette
Hej Anette, Der er et link i artiklen på det sted du henviser til. Hvis du trykker på “her”, så kommer sundhedsbarometret frem. 🙂
Er kartofler en af de store kolesterol-syndere?
Kære Ilse, Kartofler kan være en af dem, hvis det medfører at blodsukker og insulinniveauet stiger, som jeg forklarer i artiklen, for så stiger det enzym, der får kolesterolproduktionen til at stige. Men det er ikke nok at gå på jagt efter kartofler. Du skal se på hele din kost og sammensætningen af den, for der kan være andre ting, der er “værre”. Har du set mit foredrag, hvor jeg forklarer mere om vigtigheden af, at blodsukker og insulin holdes stabilt (på et lavt niveau) for at undgå problemer med vægten og inflammation i kroppen? Det er som oftest den samme mekanisme, når det kommer til forhøjet kolesterol. Kh Luuna
Kære Ilse,
Jeg ser du aldrig fik et svar. Det beklager jeg meget. Kartofler er ikke værre end andre stivelsesrige madvarer som brød, pasta og ris. Du kan dog også spise for mange af de sunde kulhydrater i grønt og frugt, hvis ikke du er i fedtforbrænding og har brug for at tabe dig.
Kh Luuna