PCO eller PCOS?: Den store forskel på de to, og hvad du selv kan gøre gennem din kost

PCO eller PCOS Luuna Sommer

Nogle gange er der en grund. En grund til, at vægten stiger. En grund til, at kiloene synes umulige at komme af med. Så selvom du måske ofte bliver mødt med holdningen “Der er vel en grund til, at du er overvægtig. Enten spiser du for meget, eller også bevæger du dig for lidt”, skal du vide, at nogle gange er der altså en anden årsag. En årsag, som du på ingen måde selv er herre over. PCOS kan være en af den slags årsager.

De fleste tænker primært på PCO eller PCOS, som noget, der har betydning, når man forsøger at blive gravid…

… Men PCO og PCOS kan følge dig hele livet. Førstnævnte endda helt uden, at du selv er klar over det. Og symptomerne og generne i forhold til PCOS er mange flere end blot fertilitet. Derfor er det vigtigt, at vi taler om det. Så flere kvinder kan få den viden, de har brug for – så de bliver i stand til at skabe en forandring, der kan forbedre deres livskvalitet.

Derfor vil jeg i dette blogindlæg gerne fortælle dig om …

pco eller pcos

Hvad er PCO eller PCOS, og hvorfor følger der ikke nødvendigvis nogle fysiske eller psykiske symptomer med?

PCO (polycystisk ovarie) er den mest almindelige hormonelle lidelse, der rammer cirka 1 ud af 5 kvinder. Det medfører en forstørrelse af æggestokkene, fordi der dannes mange (ufarlige) væskefyldte sække, der omgiver æggene. Det kan lyde skræmmende, men det er faktisk ikke noget, du skal bekymre dig om, medmindre du begynder at opleve de symptomer, som jeg præsenterer dig for i næste afsnit. Der er rigtig mange kvinder, som aldrig opdager, at de lider af PCO eller PCOS, fordi de ikke har nogle symptomer.

Hvad er PCOS, og hvilke symptomer skal du være opmærksom på?

PCOS er en forkortelse for polycystisk ovarie syndrom og er knyttet til hormonelle ubalancer i kroppen. Og sygdommen kan derfor gøre det svært for kvinder at blive gravide. PCOS er den mest almindelige hormonelle sygdom, kvinder i den fødedygtige alder oplever. Men selvom det måske er i denne periode af kvindens liv, vi taler mest om sygdommen, så følger den kvinderne. Også i overgangsalderen. Og symptomerne bliver hverken mindre ubehagelige eller generende med årene. Tværtimod.

Symptomerne ved PCOS er ikke til at tage fejl af. Men de er meget forskellige fra person til person. Måske oplever du kun enkelte af symptomerne. Måske varierer de i intensitet. Men her har jeg samlet symptomerne til dig, så du kan skabe dig et overblik over det hele. Du skal selvfølgelig kontakte din egen læge, som vil kunne hjælpe dig med at finde ud af, om det er PCOS, du lider af.

1) Din menstruation er uregelmæssig eller udebliver helt

Mange kvinder oplever uregelmæssig menstruation, inden de får konstateret PCOS. Inden den så i nogle tilfælde helt udebliver. Derfor kan PCOS også typisk blive opdaget af kvindens gynækolog, fordi kvinden henvender sig på baggrund af den uregelmæssige eller udeblevne menstruation.

2) Du oplever øget hårvækst og akne

Fordi PCOS i høj grad hænger sammen med hormonelle ubalancer i kvindekroppen, oplever mange kvinder også, at de pludselig får voldsom hårvækst, der minder om en mands hårvækst. Ligesom nogle får meget uren hud eller ligefrem kommer til at kæmpe med akne. Derfor er det heller ikke unormalt, at PCOS bliver opdaget af hudlæger, da man typisk vil henvende sig her med et konkret problem – som man umiddelbart ikke i begyndelsen mistænker for at være relateret til PCOS.

Selvom hårvækst og akne på ingen måde kan sidestilles med for eksempel fertilitetsproblemer, så ér det en kæmpe sorg for de kvinder, der døjer med det. PCOS angriber nemlig i høj grad kvindernes femininitet. Og det er hårdt, når man pludselig ikke kan genkende sig selv i spejlet. Det er også en del af grunden til, at jeg gerne vil udbrede kendskabet til denne hormonelle ubalance, og hvordan man via kostomlægninger kan forbedre sin tilstand, for at hjælpe kvinder, der kæmper med de nævnte symptomer hver dag. For i min optik fortjener ingen at gå og være kede af deres udseende. For det sætter dybe spor i ens selvtillid. Og det er der ingen grund til, at det får lov til, når der findes en løsning.

3) Dit humør er en lang rutschebanetur

Dette symptom hænger i høj grad også sammen med hormonerne, der er i ubalance. Rigtig mange kvinder med PCOS oplever nemlig voldsomme humørsvingninger. Andre føler sig tilmed deprimerede. Det er en uvant, anstrengende tilstand at være i. Både for dig og for dine nærmeste. For ingen af jer forstår, hvad der foregår. Der sker noget inden i dig. Og du føler dig komplet magtesløs. Sådan behøver det ikke at være. Jeg vender tilbage til, hvor du skal sætte ind længere ned i artiklen.

4) Du er så træt hele tiden

Oplever du tit, at du føler en overvældende træthed? At den kommer imod dig som en bulldozer, du på ingen måde kan stoppe? Det kan være svært for andre at forstå, at du ikke bare “tager dig sammen”. Men det kan du altså ikke. Uanset hvor meget du prøver. Og det ér der en grund til, hvis du har PCOS. Men det gør det ikke mindre frustrerende. For hverdagen kan i den grad være en udfordring at få til at hænge sammen, hvis du er træt dagen lang. Hver dag.

5) Du tager på i vægt og overspiser

Det sidste symptom ligger mig meget på sinde. Det handler om overvægt og i nogle tilfælde også overspisning. Dette symptom kan nemlig få dig ind i en ond spiral, som er så svær at bryde. For når først kiloen kommer snigende, kan det være svært at finde ud af, hvad der egentlig skal til for at få dem af igen. Især hvis du ikke gjorde noget anderledes, da du begyndte at tage på. Fordi dine ekstra kilo netop skyldes sygdommen og ikke dine egne handlinger. Kvinder med PCOS oplever især, at de ekstra kilo sætter sig omkring maven.

Overspisning er også et klassisk symptom ved PCOS. Særligt den famøse søde tand, som mange af os har, gør intet godt for kvinder, der lider af PCOS. Den kan være svær at styre, og den kan i den grad forstærke følelsen af at være fanget i et hamsterhjul uden nogen udvej. Hvis du har lyst til (og mod på) at give din sukkertrang sparket, kan du læse min artikel om sukkertrang lige her.

GAVE TIL DIG:
Hør onlineforedraget om, hvordan du  bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Én gang for alle.

På bare 60 minutter lærer du, hvordan du slipper for slankekure, der gør dig træt, sur og sulten – og hvordan du endelig bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Det koster dig ikke en krone.

pco eller pcos

Årsagerne bag PCOS er komplekse og afhænger både af genetik, men også hormonelle og miljømæssige faktorer

Først og fremmest har jeg brug for at sige det her til dig: Det er ikke din skyld. Der er ikke noget galt med dig. Din krop giver dig nogle udfordringer. Men gennem kostomlægning, hvor fokus er på at reducere inflammationen og mindske indtaget af kulhydrater, kan du lave om på det. Både din genetik, dine hormoner og det miljø, du lever i, har betydning. Er du medicineret, skal kostomlægningen selvfølgelig ske i samråd med din læge, så han kan afgøre, om der skal ændres i medicineringen.

PCOS ér en kompleks størrelse. Derfor er det heller ikke altid nemt at diagnosticere. Fordi symptomerne, som sagt, optræder i forskellig grad og i forskellige kombinationer. Men det er vigtigt at komme til bunds i. Hvorfor vil jeg fortælle dig om nu.

PCOS kan få stor betydning for dit liv i fremtiden. Derfor skal du tage hånd om det nu

PCOS kan i den grad få alvorlige, helbredsmæssige konsekvenser, hvis der ikke bliver gjort noget i rette tid. PCOS er blandt andet en stor risikofaktor i forhold til at udvikle type 2 diabetes. Man kan desuden heller ikke sige PCOS uden også at nævne insulinresistens. Når man når overgangsalderen, skal man være opmærksom på, at PCOS kan betyde forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol. For de yngre kvinder er barnløsheden også en stor risiko, hvis der ikke bliver taget hånd om sygdommen i tide.

En ting er risikoen for livsstilssygdomme, som jeg lige har fortalt dig om. Noget andet er din livskvalitet. Den er der typisk ikke meget af, hvis du hver dag skal kæmpe med symptomerne på PCOS. Sådan behøver det ikke være. Jeg har fundet en løsning, som rigtig mange af mine Amazingere har haft stor succes med. Den vil jeg gerne dele med dig nu.

Jeg har set, hvad en kostplan med et meget lavt kulhydratindtag kan gøre for kvinder, der døjer med PCO eller PCOS

Grunden, til at jeg gerne ville fortælle dig om PCOS i denne artikel, er ret simpel: Jeg har set, hvad den rette kost kan gøre for kvinder, der kæmper med overvægt på grund af PCO eller PCOS. Selvom de har prøvet alt, er det først, når de får lagt en kostplan med den helt rigtige fordeling af fedt, protein og kulhydrater, at de virkelig mærker, hvordan deres livskvalitet forbedres i takt med, at symptomerne mindskes.

Derfor er dette også en af de allervigtigste strategier, jeg benytter mig af i udviklingen af mit forløb 40 Dages Forvandling. Fordi et liv med PCOS ikke er nogen kvinde værdigt, når der er en løsning på det, der ikke hedder medicin.

Hvis du lider af PCOS kan du med den rigtige viden i forhold til din kost, gøre rigtig meget selv for at mindske dine symptomer og gener. Det har blandt andet Karina oplevet på egen krop. Hendes historie kan du læse her.

3 ting, du selv kan gøre lige nu for at tabe dig, selvom du lider af PCOS

Så for at opsummere, er konklusionen, at når du har PCOS, så hjælper almindelige diæter og motion lige vidt.

Der er ny forskning, der viser, at den mest effektive strategi til at opnå et vægttab, når man har PCOS, er at begrænse indtaget af kulhydrater betragteligt. Og det resulterer i, at insulinresistensen bliver reduceret, fedtforbrændingen sættes i gang, så kroppen endelig giver slip på kiloene.

De 3 ting, du kan starte med er:

1) at finde ud af, hvor mange kulhydrater du rent faktisk indtager. Kulhydrater findes i høj grad i blandt andet brød, pasta, ris, mange frugter, mælkeprodukter, kartofler og andre rodfrugter, slik, vin og kager.

2) at blive bevidst om, hvor lang tid der går mellem dine måltider – eller om du går og småsnacker i løbet af dagen.

For jo kortere tid der er imellem dit madindtag, jo værre er det for din fedtforbrænding, fordi den aldrig kommer i gang på grund af insulinresistensen. Du kan med andre ord have for meget insulin i blodet, som forhindrer dig i at komme i fedtforbrænding og dermed slippe kiloene.

Jeg har en tommelfingerregel, der hedder, at der skal være 4 timer mellem dine måltider. Det gælder også, hvis du snacker.

3) Vær opmærksom på, om du efter nogle slags måltider er hurtigt sulten eller får lyst til sødt lige efter. Det er et tegn på, at sammensætningen af dit måltid medfører et for højt insulinniveau på grund af insulinresistens, der er forbundet med PCS.

Så hvis du ofte får en umættelig sult hurtigt efter et måltid, er det tegn på, at du vil have gavn af at omlægge din kost til væsentligt færre kulhydrater.

Som du kan høre, er det et ret komplekst område at forstå, men jeg håber, at artiklen her har givet dig håb og ny viden om, at du også kan tabe dig – selvom du har PCOS.