Kom af med sukkertrangen

Kom af med sukkertrangen – men hvordan?

Har du en sød tand? Måske kigger du langt efter kage, slik, cola eller andet sukker, selvom du lige har spist? Eller måske har du svært ved at gå forbi en bager eller en isbod uden at købe noget? 

Morgen, eftermiddag, aften – det er forskelligt fra person til person, hvornår sukkertrangen er værst, men de fleste kender følelsen. 

Det kan være så frustrerende, når du egentligt gerne vil leve sundt, og uanset hvad du gør, så styrer din trang til sødt og sukker dig. Det er så frustrerende, når du ender med at give efter og fylde din krop med alt det, du godt ved, der ikke er godt for dig. 

Din søde tand kan udløses af mange ting. Også selvom du måske lige nu synes, du lever sundt. Sagen er den, at du har ikke haft den rigtige viden til at slippe for din søde tand. Indtil nu. For i dag vil jeg hjælpe dig med at forstå, hvorfor du har den søde tand, så du endelig kan slippe for den. Og faktisk behøver det ikke være en kamp, selvom du måske tror det lige nu. For det kan føles som et monster på din ryg, en djævel der hvisker dig i øret om søde sager. Men du kan få godt styr på din sukkertrang på 24-48 timer med de rigtige værktøjer.

Det lyder måske utroligt, men det er sandt.

“Jeg har selv kæmpet med sukkertrangen i mange år, men den kamp er fortid. “

Jeg har fået styr på min søde tand, og nu hjælper jeg andre med også at få styr på deres sukkertrang. I dag vil jeg gerne hjælpe dig. Derfor har jeg glædet mig til at skrive denne artikel. Jeg kender jo alt for godt til kampen mod den søde tand.

I dagens artikel kan du læse om:

Fødevarer med sukker er som narkotika for din krop

Der gemmer sig sukker i mange dagligvarer og ikke kun i slik, chokolade og sodavand. Alt det skjule sukker i madvarerne kan være med til at aktivere din søde tand dagen lang. Problemet med sukker er, at det udløser en ond cirkel. Når din krop får sukker, vil den have mere. Og mere. Sukker er meget afhængighedsskabende, fordi det frigiver stoffet dopamin, som giver en følelse af eufori. Det er det samme stof, som frigives, når man tager narkotika. Når vi i løbet af dagen får frigivet dopamin, fordi vi indtager sukker, vil kroppen altså have mere. Det viser sig som en frygtelig sukkertrang, som de fleste kender til.

Vores kroppe er desuden udviklede til at foretrække søde madvarer, så kampen mod sukker kan nogle gange føles uendelig svær. Denne udvikling har rod i vores forfædre og de omstændigheder, de levede under.

Vores sukkertrang kommer fra vores forfædre 

Vores forfædre var jægere og samlere, og med tiden fandt de en fantastisk energikilde i sukker, som kunne give dem styrke til at holde sig i gang. De lærte, at madvarer der smagte bittert og surt kunne være tegn på at maden var umoden, rådden eller giftig. Vi udviklede os derfra med en klar præference for søde madvarer, og den præference har vi stadigvæk den dag i dag. Vores forfædre lagrede energien fra de sukkerrige madvarer til senere brug. Det var en klar evolutionær fordel, da de aldrig vidste, hvornår næste måltid kom. Sukkeret gav dem energi nu og her, og hjalp dem desuden igennem hårde tider, hvor kroppen ikke fik den næring, den havde brug for.

Selvom der er sket meget siden vores forfædres tid, har vores krop ikke tilpasset sig så godt, som den burde. Problemet er nemlig, at vi stadigvæk foretrækker søde madvarer. Vi er så at sige programmeret til at spise mere i gode tider. På den måde opbygger vi et lager til forberedelse på hårde tider. Men når nu der ikke indtræder hungersnød eller sult i den vestlige verden, så ender vi nemt med for mange kilo på sidebenene.  

Forskning viser desuden, at en af de vigtigste faktorer til sukkertrangen faktisk ser ud til at være den påvirkning, som fosteret bliver udsat for via moderens kost under graviditeten. Så hvis moderen spiser en masse søde fødevarer gennem graviditeten, disponerer det for en præference for søde fødevarer i barndommen og fremefter. Det, som vi kalder sukkertrang. 

Hvad udløser sukkertrangen?

Hvad udløser sukkertrangen?

Når du spiser et måltid med meget sukker eller mange kulhydrater, får du hurtigt tilfredsstillet din sult. Samtidigt får din krop et energiboost. Men der går ikke længe, før din krop igen skriger på sukker. Det sker, fordi en sukkerrig og kulhydratrig kost giver store udsving i dit blodsukker. Og det leder til store udsving i frigivelsen af insulin. Efter et måltid med meget sukker og mange kulhydrater forsøger kroppen at få blodsukkeret ned igen ved hjælp af insulin. 

Når blodsukkeret er faldet igen, vil der være insulin tilbage i dit system, hvilket giver et lavt blodsukker. Når dit blodsukker er lavt, vil du hurtigt føle dig sulten og drænet for energi, og her vil mange opleve sukkertrang. Kroppen skriger på noget, der hurtigt får dit blodsukker til at stige igen, hvilket netop er sukker og tomme kulhydrater.

Når man spiser på denne måde over længere tid, skal kroppen frigive mere og mere insulin fra bugspytkirtlen. Det sikrer et stabilt blodsukker. Det er ligesom en elastik, der konstant bliver trukket til sit yderste. Med tiden bliver elastikken slap, og den mister sin fleksibilitet. Det samme sker med blodsukker- og insulin-mekanismen i din krop. På sigt kan det desværre betyde, at du bliver insulinresistent.

Der er forskel på om sukkertrangen kommer fra den fysiske eller den psykiske sult

Måske har du ikke tænkt over (eller måske vil du ikke indrømme overfor dig selv), at sult kan være forårsaget af både fysiske og psykiske årsager. Tidligere var jeg ikke selv opmærksom på dette skel, altså at min sukkertrang kunne blive udløst af både en fysisk og en psykisk sult.

Det er noget af det, jeg selv er blevet mere bevidst om i forhold til at mærke efter, om den sult, der opstår, er en fysisk eller en psykisk sult, fordi der er en forskel, og fordi du sjældent vil slippe for sukkertrangen, hvis du kun tager dig af den ene af de to slags sult. 

Fysisk sult

Den fysiske sult handler om din kostsammensætning. Som jeg fortalte tidligere i artiklen, bliver din sukkertrang nemlig ofte udløst af højt insulinniveau og lavt blodsukker. Du kan læse mere om insulin, og hvordan det påvirker din vægt og kan gøre det svært at tabe dig, her

Oplever du ofte sukkertrang og en følelse af et stort hul i maven, selv efter du lige har spist? Så kan det være en indikator på, at du ikke får den rigtige kost for din krop. Din kost kan nemlig give dig ubalance i din biokemi, som ofte viser sig med sult eller sukkertrang i løbet af dagen. Med den rigtige kost får du balance i biokemien. Det gør også, at du slipper for den søde tand og fornemmelsen af det umættelige “hul-i-maven”, fordi din krop bliver næret på den rigtige måde. 

Det handler kort fortalt om, at du skal spise mindre dellemad og mere cellemad.  

Det indebærer, at du skal spise en kost, hvor du undgår store udsving i blodsukker og insulin. Det kræver meget færre kulhydrater end mange er vant til at spise – samt protein og de gode fedtstoffer (begge med måde).

Men når først der er kommet ubalance i ens biokemi, kan det være nødvendigt at gå mere radikalt til værks for at få kroppen tilbage i fedtforbrænding. Man kan nemlig også komme til at spise for mange af de sunde fødevarer i den situation. Derfor er der mange, der ikke taber sig, selvom de skærer ned for sukkerindtaget (som giver et hurtigt fix).

Du kan få styr på den fysiske sult med den rigtige kost, men hvis du ikke også får styr på den psykiske sult, så er du lige vidt. Så ender det galt på et tidspunkt alligevel. Hvis du kun adresserer den fysiske sult, skal du læne dig meget op ad din viljestyrke. Hvis du også tager hånd om din fysiske og psykiske sult på samme tid, så stopper kampen også indeni dig. 

Psykisk sult

Den psykiske sult handler om de mentale og følelsesmæssige årsager til, at du handler, som du gør. Altså hvorfor du spiser sukker eller kulhydratholdige fødevarer på bestemte tidspunkter af dagen.

Din psykiske sult er ofte et tegn på, at du i virkeligheden er sulten efter noget andet. Handler det i virkeligheden om, at du er stresset, træt, sur, vred, ensom eller trist? Handler det om, at du fejrer noget, at du trøster dig selv, eller at hygge for dig er lig med slik og kage? Årsagerne kan være mange, men der er altid en bedre løsning, der ikke bygger på sukker og et hurtigt fix, hvis du vil af med sukkertrangen.

Når vi er bange, stressede og nervøse, kigger vi i køleskab, kagedåser og slikskabet, men det gør bare situationen værre. For når vores krop er stresset, tager vi lettere på. Det gør vi, fordi et peptid i vores hjerne bliver aktiveret, og det kræver hurtige kulhydrater (dellemad). 

Når vi er stressede, pressede eller triste, er det derfor ekstra vigtigt, at vi bliver opmærksomme på trangen til at kaste os over dellemaden. For selvom det er det, vi har allermest lyst til i netop det øjeblik, så er man mere udsat for at tage på af det, end man ellers ville være. Det handler om at være opmærksom på den psykiske del af din sult og din trang til sukker. Og så tage sig af den – i stedet for bare at “dulme smerterne” med et hurtigt sukkerfix. 

GAVE TIL DIG:
Hør onlineforedraget om, hvordan du  bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Én gang for alle.

På bare 60 minutter lærer du, hvordan du slipper for slankekure, der gør dig træt, sur og sulten – og hvordan du endelig bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Det koster dig ikke en krone.

De 9 ting du kan gøre for at slippe sukkertrangen i dag

Vi belønner os selv med sukker, og det bliver hurtigt til en dårlig vane

Vi har tendens til at belønne os selv med god mad, blandt andet sukkerrige fødevarer, fordi produktionen af dopamin (det opløftende glædeshormon) i vores hjerner bliver stimuleret, når vi spiser god mad. Det efterlader os med en følelse af veltilpashed, og det øger vores lyst til at søge de samme situationer, der udløste denne følelse. Belønningen bliver derfor vanedannende, og det overtrumfer vores signaler om mæthed og sult (1)

Så hvad kan du gøre for at komme af med din sukkertrang?

På mit populære forløb “40 Dages Forvandling” får du som deltager blandt andet en effektiv kostplan. Kostplanen viser dig hvornår, hvor meget og hvad, du kan vælge imellem. Det betyder, at din sult og trang til sødt allerede er væk efter den første eller anden dag på forløbet.

Men i dag vil jeg gerne give dig 9 ting, du kan være opmærksom på, hvis du gerne vil slippe af med din sukkertrang.

De 9 ting du kan gøre for at komme af med din sukkertrang i dag

Når sukkertrangen melder sig, skal du først og fremmest mærke efter, om du rent faktisk er sulten. Eller mangler du i virkeligheden noget andet? Altså om det handler om en fysisk eller en psykisk sult.

Kom af med den fysiske sult og din sukkertrang ved hjælp af kosten

Hvis din sukkertrang er udløst af fysisk sult, er der tre overordnede ting, du selv kan gøre.

Du kan: 

#1: spise flere af de grønne bladgrøntsager, da de mætter og er spækfyldt med sunde næringsstoffer

#2: spise mere af det gode fedt, som giver dig en god mæthedsfornemmelse, og som er smagsgivende

#3: spise og drikke mindre sukker og færre tomme kulhydrater, såsom slik, kage, brød, pasta samt undgå sodavand. Det er lige meget om det er almindeligt (altså sukkerholdig) eller et lightprodukt med kunstige sødemidler. For selv lightprodukter ødelægger også din følelse af mæthed.

Sukkertrang udløst af den fysiske sult handler om, at du ikke får nok (eller det rigtige) at spise. Den rigtige kost nærer din krop. Når du får den rigtige kost, vil du føle dig mæt og tilfredsstillet på en helt anden måde, end når du spiser mange tomme kulhydrater. Årsagen er at din biokemi er i balance. Det gør hele forskellen på at føle sig sulten eller mæt og tilfredsstillet fysiologisk. Hvis du gerne vil have min effektive kostplan og adgang til min gennemtestede metode, så tag et kig på onlineforløbet: “Din Sidste Slankekur”.

Sådan slipper du af med og håndterer den psykiske sult og kommer af med din sukkertrang

Hvis din sult skyldes psykisk sult, må du gøre noget andet. Du skal tage fat i de følelsesmæssige årsager til, at du har lyst til sukker. I stedet for at give efter og opnå en kort tilfredsstillelse, så anbefaler jeg, at du arbejder med den egentlige årsag til sukkertrangen.

Du kan for eksempel prøve: 

#4: at snakke med en god veninde og få lidt omsorg, del dine frustrationer, eller hvad end du har på hjerte

#5: at skrive det ned (du kan altid rive papiret over og smide dine tanker væk bagefter)

#6: at gå en tur eller lave noget andet motion, som kan distrahere dine tanker og ikke mindst få dig væk fra de mange fristelser

#7: at give dig selv en anden slags belønning end mad og drikke, når du har gjort noget godt. Kage, slik og sukker behøver ikke være din foretrukne selv-belønning. Du kan gå i et varmt karbad, slå benene op i sofaen med en god bog eller musik i ørerne, få massage, ansigtsbehandling eller ordnet neglene, se en god film, gå en tur i det fri eller give dig selv en anden form for oplevelse

#8: at meditere eller give dig selv et mentalt pusterum, så du kan få styr på dine tanker

#9: at gå tidligere i seng, for sukkertrangen sent om aftenen kan i virkeligheden være et tegn på, at kroppen er træt og har brug for hvile

Hvis din sukkertrang er udløst af en psykisk sult, er der en dybere årsag til din søde tand. Det er den, du bliver nødt til at tage dig af. Som nævnt tidligere i artiklen, bliver sukkertrang også udløst af vores følelser. Hvis du er trist, træt, sur, glad eller frustreret, kan den søde tand melde sig. Og så er det, at vi ofte søger de søde sager. 

Så første skridt er at begynde at få en øget bevidsthed om, at det er det, der er på spil. Fordi så kan du træffe et andet valg, end du plejer. På den måde, kan du begynde at bryde gamle mønstre og vaner. Og så har du taget et vigtigt skridt til at sætte autopiloten ud af spil. Det er vigtigt, når det handler om, hvad vi stopper i munden. Prøv i stedet for et eller flere at punkterne fra listen herover. Du vil blive overrasket over, at du faktisk kan styre udenom de søde sager, når du tager fat i den egentlige årsag bag sukkertrangen.

Hvorfor er det vigtigt for dig ikke at spise søde sager og hurtige kulhydrater?

Det kan være svært at sige nej til de søde sager og de hurtige og nemme (men ernæringsmæssigt tomme) kulhydrater. Men prøv at huske på hvorfor, det er vigtigt for dig at stå imod. Måske har du lavet en liste over årsager til, at du gerne vil tabe dig, eller hvorfor du vil undgå bestemte fødevarer? Det kan hjælpe dig med at holde fokus, og hjælpe dig tilbage på sporet, når du bliver fristet. Hvis du endnu ikke har sådan en liste, kan jeg stærkt anbefale dig at lave en. Du kan få hjælp til det med hvorfor-øvelsen, som du finder lige her: lyt til Hvorfor-øvelsen her og Download PDF

 Og så må jeg jeg lige sige: Vi er allesammen mennesker, og det betyder, at ingen af os er perfekte. Men første skridt er, som tidligere nævnt, en øget bevidsthed om, hvad det er, der sker inden i dig, når du får en ubændig trang til kage, slik, sodavand eller andet sukker.

Det skal ikke føles som en straf, men som ren selvforkælelse at komme af med din sukkertrang

Vi bliver alle fristet til noget sødt ind imellem. Vi falder i. Det er der ingen skam i, det må du huske på. For hvis du går og slår dig selv oveni hovedet, så er det svært at komme op på hesten igen. Hvis du virkelig ikke kan lade være, så giv dig selv lov til at smage. Men overvej om det er dét værd, hvis du går amok i slikskuffen, kageskabet eller barskabet. Det er okay at falde i, men lad være med at bebrejde dig selv. Nyd det i øjeblikket, men husk så på dine årsager til ikke at smide alt overbord. Du skal tale pænt til dig selv og minde dig selv om, at du lader sukkeret gå og spiser ordentlig nærende mad for at passe på dig selv. Det skal ikke føles som en straf, men som selvforkælelse. 

Med tiden vil du opleve, at du ikke længere har brug for alle de søde sager, som du førhen ofte rakte ud efter i løbet af dagen. Og når du har undværet de sukkerrige fødevarer et stykke tid, vil du opleve at de søde ting, du plejede at spise, nu smager alt for sødt. Det sker, fordi dine smagsløg ændrer sig over tid, faktisk i løbet af et par uger. Og når det sker, vil du måske opleve, at du ikke får samme tilfredsstillelse af bestemte usunde madvarer, som du gjorde engang. Det kan også være med til, at det bliver endnu lettere for dig at navigere uden om den slags madvarer næste gang, at sukkertrangen dukker op.

På mit populære forløb “Din Sidste Slankekur” melder de fleste tilbage, at deres sukkertrang og sult allerede er væk på den første eller den anden dag. Jeg ved godt hvorfor. Det er fordi, kostsammensætningen skaber balance i blodsukker- og insulinniveauet. Og det har en øjeblikkelig effekt på sulten og den søde tand. Desuden får de støtte og hjælp til at håndtere den psykiske sult samtidig. Mere skal der ikke til.