Hvordan taber man sig i overgangsalderen?

Hvordan taber man sig

Mange oplever, at det bliver svært – eller endnu sværere – at holde vægten og tabe sig, når de rammer den berygtede overgangsalder. Så hvordan taber man sig i overgangsalderen? Kan man overhovedet, eller må man bare affinde sig med, at sådan er det nu?

Hormonelle ændringer i overgangsalderen giver kroppen nye spilleregler

Når man kommer i overgangsalderen, så ændrer kroppens spilleregler sig for de fleste. Det betyder bl.a., at du bliver mere følsom over for kulhydrater pga. de hormonelle ændringer, der sker.

Derfor vil du med stor sandsynlighed opleve, at du:

 • nemmere tager på
 • har sværere ved at tabe dig
 • ændre kropsfacon, fordi fedtet sætter sig andre steder end før

Jeg plejer at sige, at det er som at spille ludo: Hvis ikke du kender reglerne, bliver du slået hjem igen og igen, og det er ikke særlig sjovt. Men når du først forstår, hvorfor og hvordan du sniger din brik i mål, så bliver det både nemmere og mere interessant.

Det handler nemlig ikke bare om kalorier, men om selve sammensætningen af din kost. Når du ændrer din kostsammensætning efter mine principper, skaber du balance i kroppens biokemi, altså de processer, som maden skaber i kroppen.

På den måde hjælper du kroppen med at forbrænde dine fedtdepoter og tabe dig – selvom du er i overgangsalderen.

Mere at vinde end bare at tabe sig i overgangsalderen

Når du ændrer din kost, taber du dig ikke alene. Fordi hele din krops biokemi bliver påvirket, har de nye madvaner også effekt på resten af dit helbred – ikke mindst på de symptomer, der er forbundet med overgangsalderen, f.eks.:

 • hedeture
 • svedeture
 • humørsvingninger
 • depression
 • væskeophobninger
 • lavt energiniveau
 • migræner og hovedpiner
 • smerter
 • dårlig søvn

I stedet for kun at fokusere på kalorier tager du altså hånd om den underliggende ubalance, der er i din krop – og dét bliver belønnet. Én af dem, der har mærket effekten af at gøre sin kost overgangsaldervenlig, er Pia – og hende skal du møde nu.

Pia forvandling på TFA metoden

Pia opnåede et større vægttab i overgangsalderen

Pia Hansen er én af de kvinder på mit forløb, der har tabt sig, mens hun var i overgangsalderen. Hele 40 kilo endda. Men det var ikke kun ønsket om et vægttab, der fik Pia til at kigge nærmere på forløbet. Hun drømte også om at slippe af med de hedeture, overgangsalderen kom med – og med sine knæsmerter, som både begrænsede hende fra at være aktiv og fysisk nærværende i aktiviteter med børnebørnene.

Pia fortæller, at hedeturene forsvandt med det samme. Og mens kiloene raslede af, aftog smerterne i hendes knæ også – til hendes fysioterapeuts store forbløffelse.

Godt tre år senere er Pia som sagt 40 kilo lettere – og et levende bevis på, at man sagtens kan tabe sig i overgangsalderen. Det handler ganske enkelt om at følge de spilleregler, din forandrede krop udstikker.

Da jeg spørger Pia, om hun føler noget afsavn i sin nye livsstil, svarer hun, at det eneste, hun undværer, er hedeture og ondt i knæene. Og i øvrigt kan hun godt spise en is en gang imellem, når børnebørnene er på besøg.

Du kan læse hele Pias forvandlingshistorie her

Sådan går vægttab og overgangsalder hånd i hånd

Det er altså hverken dronevidenskab eller en umulighed at tabe sig i overgangsalderen. Det er simpel biokemi, og det handler om at sætte din kost sammen, så den harmonerer med den måde, din krop fungerer på nu.

Det her var den korte forklaring. Vil du gerne endnu mere i dybden med, hvordan man taber sig i overgangsalderen (og opnår sidegevinster, der er mindst lige så værdifulde som selve vægttabet)?

Så har jeg skrevet to artikler, der folder emnet endnu mere ud.

Du finder artiklerne om vægt og overgangsalderen her: