Vægttab og overgangsalderen: få svaret på, hvorfor det er så svært at smide de ekstra kilo
Mange kvinder oplever, at de får sværere ved at tabe sig og holde faconen, når de kommer i overgangsalderen. Den starter for nogle slutningen af 30’erne eller begyndelsen af 40’erne – og andre først senere i livet. Har du også fået sværere ved at tabe dig med alderen?
Det kan være frustrerende at se tallet på vægten blive større, og tøjet blive strammere, selvom du ikke har ændret noget i hverken kost eller aktivitetsniveau.
Men det er helt normalt at opleve en vægtøgning i forbindelse med overgangsalderen. Så hvis du også oplever det, så skal du vide, at du ikke er den eneste. Der er mange kvinder, der ligesom dig kæmper med at få kontrollen over kroppen tilbage.
Din krop gennemgår store forandringer, når du kommer i overgangsalderen, og disse forandringer betyder desværre en vægtøgning for rigtig mange kvinder. Men du skal ikke give op og tænke “så er løbet kørt”. Der er ting, du kan gøre for at smide de overflødige kilo.
Mange prøver de samme tiltag eller kure, som tidligere har virket for dem, men uden den store succes. Grunden til det er, at spillereglerne ændrer sig, når du nærmer dig eller rammer overgangsalderen. Derfor er du nødt til at gøre noget nyt.
I dag dykker vi ned i vægttab og overgangsalderen, og du kan læse om:
- Hvad der sker med din krop, når du nærmer dig overgangsalderen.
- De 5 vigtigste årsager til, at du tager på, og din kropsfacon ændrer sig i overgangsalderen.
- Gode råd til, hvordan du smider de overflødige kilo – selvom du er i overgangsalderen.
Kroppen gennemgår store forandringer i overgangsalderen
Overgangsalderen. Det er uundgåeligt for os kvinder, og det er en tid, hvor vores kroppe gennemgår rigtig mange forandringer.
Overgangsalderen er helt konkret perioden omkring den sidste menustrationsblødning, men selve overgangsalderen kan faktisk deles op i 4 faser. Du kan læse mere om overgangsalderen her.
Mange kvinder oplever symptomer og gener i forbindelse med overgangsalderen, og for rigtig mange kvinder, inkluderer det ændringer i deres kropsfacon. Det er frustrerende, fordi intet har ændret sig i din livsstil. Alligevel reagerer din krop pludselig anderledes på din kost og lagrer mere af fedtet.
Det sker ikke for alle kvinder, men for rigtig mange. Det er faktisk hele 75-80 procent af kvinder, der oplever udsving i vægten og en anden fordeling af fedtet i forbindelse med overgangsalderen. Netop fordi, det sker for et så stort antal kvinder, er det interessant at undersøge nærmere.
Lad os derfor se nærmere på de 5 vigtigste årsager til, at du har lettere ved at tage på og sværere ved at opnå vægttab i og efter overgangsalderen.
#1: Ændringer i dine hormoner
Når du kommer i overgangsalderen, sker der ændringer i niveauet af de kvindelige kønshormoner. Dine æggestokke producerer specielt mindre østrogen, og det kan have stor effekt på din vægt og de symptomer, du oplever i og efter overgangsalderen.
De symptomer, der er forbundet med lavere østrogenniveau i overgangsalderen er f.eks. hedeture, fordi kroppen bliver mere følsom overfor temperatursvingninger, og kroppen reagerer med hedeture for at komme af med varmen. Andre symptomer er tab af knoglemasse samt tørre og mere følsomme slimhinder forskellige steder, som skede, blære og øjne.
Og den væsentligt lavere mængde østrogen har stor indflydelse på de processer i kroppen, der forbrænder fedt og sukker, nemlig øget insulinresistens, nedsat forbrænding, tab af muskelmasse og forringet søvnkvalitet. Det er derfor mange tager på, når de rammer overgangsalderen.
Det kommer jeg mere ind på nedenfor.
#2: Fedtet sætter sig på maven og sidebenene
Måske har du allerede lagt mærke til det? Når du rammer overgangsalderen, begynder din kropsfacon at ændre sig. Kroppen lagrer mere fedt som konsekvens af ændringerne i kønshormonerne, og fedtet sætter sig især på maven eller på lår og balder, og det betyder, at du udvikler æble- eller pærefacon.
Grunden til, at du lagrer mere fedt og din kropsfacon ændrer sig, er, at det lavere østrogenniveau gør dig mere insulinresistent.
Det vil sige, at du bliver mere følsom overfor indtaget af kulhydrater (brød, pasta, ris, kager, slik og sodavand), og du kan ikke længere tillade dig at spise samme mængder som tidligere, fordi det sætter sig som ekstra kilo på kroppen.
“Låsen til dine fedtceller går i baglås”
En anden konsekvens af insulinresistensen er, at det højere insulinniveau i kroppen gør, at låsen til dine fedtceller går i baglås, og at du ikke kan få adgang til at forbrænde fedtet. Og det kan forklare, hvorfor du ikke lykkes med at tabe dig (og holde vægten), selvom du spiser færre kalorier, end du forbrænder.
Det hjælper ikke på sagen, at fedtet omkring maven også er kendt som det farlige fedt, og at forskning viser, at kvinder i overgangsalderen har 3 gange så høj risiko for at udvikle overvægt og forøget risiko for livsstilssygdomme såsom for højt blodtryk, kolesterol, diabetes og hjertekarsygdomme.
#3: Du taber muskelmasse
En anden konsekvens af det faldende østrogenniveau er, at vi taber muskelmasse omkring overgangsalderen, og derfor får sværere ved at tabe os. Når vi får færre muskler reduceres kroppens forbrænding. Så hvis ikke du tilpasser dit kalorieindtag (og det gælder både mad og drikke) til den nye virkelighed i overgangsalderen, så vil de ekstra kilo uundgåeligt ende på sidebenene og betyde en vægtøgning. Kvaliteten af fødevarerne og kostsammensætningen bliver endnu vigtigere i lyset af den øgede insulinresistens omtalt ovenfor.
Men det handler også i en vis grad om at opretholde muskelmassen, som er forbrændingsmotoren af alt det, du putter indenbords. Derfor er det vigtigt at vedligeholde træning (især styrketræning) for at begrænse tabet af muskelmasse, og det giver flere muligheder for at spise lidt ekstra og hygge dig med lidt god mad og et glas vin – for ellers sætter de ekstra kalorier sig nemt på sidebenene.
#4: Lavere stofskifte
En anden årsag til at kvinder i overgangsalderen har sværere ved at tabe sig og oplever for eksempel træthed, hjernetåge, smerter, forstoppelse, skøre negle, tør hud og kolde hænder og fødder er, at skjoldbruskkirtelfunktionen bliver nedsat. Det vil sige, at dit stofskifte bliver lavere. Når stofskiftet bliver lavere, forbrænder du ikke lige så meget, som du er vant til. Det betyder igen, at du skal spise mindre for at undgå, at de ekstra kilo sætter sig på mave og bagdel.
Jeg faldt for nyligt over et studie, der viser, at folk med en nedsat skjoldbruskkirtelfunktion blandt andet har en højere grad af insulinresistens, forøget kolesterol, højere blodtryk og højere BMI end en gruppe med normal skjoldbruskkirtelfunktion. Og det er jo interessant, for det kan forklare, hvorfor man tager på selvom, man spiser mindre end andre.
#5: Dårlig nattesøvn
Mange kvinder oplever dårlig nattesøvn i overgangsalderen, og det kan blandt andet skyldes de mange hedeture, som opstår i løbet af natten.
Og det er skidt, fordi dårlig eller manglende søvn kan føre til stress og vægtøgning og med tiden overvægt, fordi du ikke nødvendigvis træffer de bedste madvalg, når du er træt og mangler overskud i hverdagen, og dermed falder du hurtigere i fælden med at spise de forkerte ting – i alt for store mængder. Studier viser desuden, at søvnmangel har en negativ effekt på dit stofskifte, fordi blodsukkerreguleringen påvirkes, insulinfølsomheden reduceres og appetitreguleringen bliver ligeledes påvirket.
For mange ender det med at ramme selvværdet og skabe en utilfredshed med dig selv og din krop. Det er en ond spiral.
I overgangsalderen er det ekstra vigtigt, at du får en god nattesøvn, da det i høj grad hænger sammen med en vægtøgning og problemer med at smide de overflødige kilo igen. Så sørg for at lytte til din krop og få søvn nok. Hvis du er træt, så gå i seng. Det er den eneste måde at blive udhvilet på.
Hvorfor virker slankekure ikke længere for dig? Og hvordan opnår du hurtigt vægttab i overgangsalderen?
Når de ekstra kilo melder deres ankomst ved overgangsalderen, tænker du måske “det har jeg prøvet før, og jeg ved lige præcis, hvordan jeg skal smide de overflødige kilo igen”.
Problemet er, at sammensætningen af dine hormoner har ændret sig. Det betyder som tidligere nævnt blandt andet, at du taber muskelmasse, og at din forbrænding falder. Herudover betyder hormonændringerne også, at insulinresistensen øges. Derved får du en større følsomhed overfor kulhydrater, hvilket påvirker din evne til at forbrænde dine fedtdepoter. Du kan læse mere i min artikel om insulinresistens.
Alt i alt betyder det, at du ikke længere kan gøre de ting, som tidligere har virket for dig i forhold til din vægt.
Når du kommer i overgangsalderen, bliver det derfor vigtigere end nogensinde før at være meget opmærksom på, hvor du får dine kalorier fra. Kommer de primært fra dellemad eller cellemad? Altså kommer kalorierne fra kulhydratrige madvarer (dellemad), eller kommer de fra madvarer, der har en høj næringsværdi for dine celler (cellemad)?
Hvis du kun har fokus på kalorierestriktion, vil du højst sandsynligvis ikke opleve et vægttab, da det ikke kun handler om, hvor mange kalorier du indtager i forhold til hvor mange du forbrænder. Det handler i høj grad om, hvilken slags kalorier det er.
Når du kommer i overgangsalderen, sker der nemlig store forandringer i din krop, og det bliver du nødt til at tage hensyn til i din kostsammensætning og træning.
Du kan ikke længere tænke i symptombehandling og hurtige kure. Måske virker de ikke længere, eller måske virker de bare ikke så godt, som de gjorde engang. Og for de fleste vil de sædvanlige slankekure være fyldt med skuffelser, fordi enten taber du dig ikke længere, eller også tager du hurtigt de tabte kilo på igen, og de har ofte følgeskab af flere.
Når du kommer i overgangsalderen, er det derfor slut med slankekure, og i stedet for handler det om en livsstilsomlægning. Du bliver nødt til at tage hensyn til insulinresistensen og den nedsatte forbrænding, og her er mine råd til dig om, at du skal:
- Spise flere af de grønne bladgrøntsager, da de er fyldt med sunde næringsstoffer og mættende (for eksempel spidskål, grønkål, rødkål, forskellige salattyper og spinat).
- Spise normalt proteinindtag (ca. 0,8 gram protein pr. kilo kropsvægt).
- Spise mere af det gode fedt (med måde), fordi det giver dig en god mæthedsfornemmelse og er smagsgivende (for eksempel avocado, oliven, olivenolie, hørfrøolie, nødder, kerner, hampefrø og chiafrø).
- Spise og drikke mindre sukker og færre tomme kulhydrater, såsom slik, kage, brød, pasta og sodavand (også light).
- Og så den helt billige løsning: Drik noget mere vand. Alt for mange drikker faktisk for lidt vand.
GAVE TIL DIG:
Hør onlineforedraget om, hvordan du bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Én gang for alle.
På bare 60 minutter lærer du, hvordan du slipper for slankekure, der gør dig træt, sur og sulten – og hvordan du endelig bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Det koster dig ikke en krone.
Når det kommer til en livsstilsomlægning, er du nødt til at spørge dig selv, om det her er noget, du kan se dig selv i for altid? Kan du vedligeholde den nye kost resten af dit liv, eller vil du blive ved med at tænke: “Hvornår er det her slut?”.
Hvis du altid går og tænker på, hvornår den her kost er slut, og hvornår du må spise din “rigtige” kost igen, så er det ikke det rigtige for dig, og så vil det ikke føles som selvkærlighed men derimod som en straf. Det vil i stedet for føles som endnu en kur, og når du stopper med kosten, vil du opleve, at de ekstra kilo kommer tilbage igen. Og sådan skal det bestemt ikke føles.
Når det så er sagt: Hvis du ønsker dig nye resultater med din vægt, bliver du nødt til at gøre noget andet, end du plejer, når du er i overgangsalderen. For ellers går det kun en vej.
Derfor er det nødvendigt at arbejde med både det mentale og følelsesmæssige for at få succes med din livsstilsomlægning. Det skal helst ikke blive en sur pligt. Det skal derimod også give dig en glæde. Ikke bare af at se vægten gå sydpå, men også fordi, du bliver glad, sund, fuld af energi og får en bedre livskvalitet.
For så bliver det en livsstil, du vælger af selvkærlighed.
Det er en opdagelsesrejse. Det går op og ned. Vi er ikke perfekte, og vi kommer til at begå fejl, men vi bliver mere bevidste om, hvad maden gør ved os og vores krop, og så bliver valget nemmere hen ad vejen. Sukkertrangen kan være en særlig synder her, men det er der heldigvis råd for (som du kan læse i artiklen).
I mit populære forløb “40 Dages Forvandling” får du værktøjerne og støtten til at slippe de overflødige kilo, også selvom du har ramt overgangsalderen. Så hvis du er klar til en livsstilsomlægning, hvor du ikke kun ser resultater på vægten men også får mere overskud og livsglæde, så tag med mig og de andre AMAZINGERE ud på rejsen til et nyt liv.
4 kommentarer
Kære Luuna
Jeg kan ikke takke dig nok for dine artikler og bøger (slank for altid og vejen til et let liv). Jeg har fået en masse viden, som jeg bruger, og dine opskrifter har inspireret mig meget. Det er nu en måned siden, at jeg lagde mine kostvaner om, og nu begynder at se resultater. Mit “mavespæk” er betydeligt reduceret, min talje er begyndt at titte frem, og jeg er blevet SÅ glad for min “nye” kost. Den smager godt og det, at man kan bruge lidt godt fedt højner i høj grad smagskvaliteten. Jeg er blevet meget bevidst om, hvad jeg putter i munden, og de gode og friske grøntsager overgår langt brød, pasta og kartofler i smag og nydelse, ikke mindst råkost med lidt olivenolie. Jeg føler mig mæt på en bedre måde og har ingen problemer med at undvære mellemmåltider. Jeg kommer ALDRIG til at gå tilbage til mine tidligere spisevaner. Det her er for godt! Tusind tak. Og du har ret i, at det aldrig er for sent. Jeg er 71 år og ved at blive en “pæn” dame. Det allerbedste var, da mit barnebarn på 15 år sagde “bestemor, du ser slet ikke ud til at være så gammel, som du er”.
Igen tusind tak for, at du vil dele ud af din viden.
Kære Merete, Tak for din søde tilbagemelding. Hvor er det skønt at høre dit barnebarn også har bemærket en ændring. Kh Luuna ❤️
Tusind tak Luuna for alle dine gode forklaringer.
Jeg har altid mærket din magi, fordi alt det du siger er sandt og jeg ved 100% at det virker
Du er fantastisk Luuna❤️*
Selvtak Elena og tak for de søde ord. Kh Luuna ❤️