Hormoner, overgangsalder & vægtstigning: Nøglen til at forstå og omfavne kroppens nye spilleregler

Hormoner, overgangsalder & vægtstigning

Har du taget på ifm. overgangsalderen? Så er du ikke alene. Pga. forandringerne i vores hormoner går overgangsalder, vægtstigning og mange almindelige symptomer meget tit hånd i hånd. F.eks. viser amerikanske studier, at over halvdelen af alle kvinder tager på omkring overgangsalderen.1

Men hvorfor egentlig? Hvad gør det så svært at tabe sig igen, når det har ringet ind til menopause? Og skal vi bare acceptere kroppens forandring og leve med de følger, det har – både under og efter overgangsalderen?

Nej – ikke hvis du spørger mig.

Jeg synes, vi affinder os med alt for meget. Det handler jo ikke kun om ekstra kilo på sidebenene, men også om, hvad det betyder for din selvfølelse, mobilitet, sundhed, levealder og livskvalitet. Og så handler det om, at årsagen til de ekstra kilo ofte fører til andre udfordringer.

Men er der nogen grund til at gøre et stort nummer ud af overgangsalderen? Det rammer jo alle kvinder?

Ja, netop! Forestil dig, hvor mange mennesker det er på verdensplan. Jeg synes, vi kigger for lidt på, hvad man kan gøre for at lindre eller fjerne de generende symptomer, der følger med – frem for at sige ”nå” (eller dæmpe dem med medicin og hormoner, som kan skabe nye symptomer).

For der er naturlig hjælp at hente. Ikke kun for din vægt, men også for dit velvære, dit overskud og din sundhed.


I artiklen her giver jeg dig svar på:

  • hvorfor størstedelen af os tager på ifm. overgangsalderen
  • hvorfor det bliver så svært at tabe sig efter overgangsalderen
  • hvordan du navigerer og skaber balance i din krop igen
  • hvad jeg mener om hormonbehandling ved overgangsalder.

Der er nemlig en helt naturlig forklaring på vægtstigning i overgangsalderen, men også en metode til at genfinde balancen og tabe dig effektivt – uden at få nye symptomer eller kæmpe endnu mere.


Perimenopausen: Den snigende start på kroppens forandring

Perimenopausen: Den snigende start på kroppens forandring

Det er en gængs opfattelse, at man tager på i og især efter overgangsalderen. Men faktisk oplever mange af os, at det allerede begynder op til overgangsalderen.

Denne periode kaldes for perimenopausen eller den tidlige overgangsalder.


Det er en overgangsperiode, hvor du kan opleve symptomer som:

  • hedeture
  • søvnproblemer
  • humørsvingninger
  • uregelmæssige menstruationer
  • træthed
  • nedsat sexlyst og vaginal tørhed
  • vægtøgning og ændret kropsfacon.

Men hvorfor tager man pludselig på, selvom man stadig har en cyklus og producerer østrogen?

Vi kender ikke det endegyldige svar på den slags spørgsmål endnu. Men vi ved, at bl.a. den gryende hormonændring spiller ind på alt fra fedtforbrænding til muskelopbygning, og at vi kan få lavere stofskifte, som bl.a. har effekt på fedtforbrænding og insulinresistens.

Mange får desuden sværere ved at sove godt – som kan føre til træthed og stress, der igen kan sætte gang i en negativ spiral, hvor vi træffer dårligere beslutninger ift. mad, som giver os mindre energi og klarhed i hjernen.

Svaret er altså nærmere summen af en masse faktorer end én årsag. Og det bliver kun værre, i takt med at den egentlige overgangsalder sætter ind.


Vægtøgning i overgangsalderen: Hvor meget tager man på og hvorfor?

Mens vægtøgningen allerede begynder inden den egentlige overgangsalder, viser studier, at den topper to år efter den sidste menstruation.1

Kvinder tager i gennemsnit et halvt kilo på om året fra 45- til 55-årsalderen – eller 5-8 procent af deres oprindelige normalvægt.2, 3

Vejede du 70 kilo før perimenofasen, vil du altså have taget 3-5 kilo på to år efter din sidste menstruation – i gennemsnit. Da nogle kvinder slet ikke tager på, betyder det, at andre bliver en del kilo tungere end de gennemsnitlige 3-5 kilo.

Men som jeg startede med at sige, handler det altså ikke kun om at gå en tøjstørrelse op og finde sig tilpas i sin nye krop. En vægtøgning og ubalance i biokemien kan have langt større indvirkning på vores liv – på vores humør og livsglæde, på smerter og skavanker, på bevægelighed, på den vigtige nattesøvn, på vores muligheder og begrænsninger og på vores selvbillede og syn på os selv.


Har du pludselig svært ved at tabe dig efter overgangsalderen?

Har du en følelse af, at det, der plejede at virke på kiloene, pludselig ingen effekt har? Måske orker du faktisk ikke at skulle kæmpe (endnu) mere med vægten. Men samtidig føler du dig på ingen måde tilpas i vægtøgningen og er bange for, hvad den fører med sig.

Lad mig forklare, hvad der sker.

Forestil dig, at din krop indtil nu har fungeret på en bestemt måde – efter et bestemt sæt spilleregler. Men de hormonelle forandringer i overgangsalderen river disse regler i stumper og stykker og skriver et helt nyt regelsæt. Din krop fungerer simpelthen på en ny måde nu.

Hvis du fortsætter med at spille efter de gamle regler, så bliver du med stor sandsynlighed slået hjem igen og igen.

Hvis du derimod sætter dig ind i de nye regler – forstår dem og spiller efter dem – så skaber du betingelserne for en krop, du har det fantastisk i og nyder at følges med resten af livet.


Det handler derfor ikke om, at:

  • du skal tage dig endnu mere sammen
  • du skal spise endnu mindre
  • du må knokle afsted med motion
  • du har rygrad som en regnorm
  • det er din egen skyld
  • din krop er permanent i stykker.

Det er ikke din skyld. Du er ikke i stykker. Og din krop vil gerne samarbejde med dig. Du skal bare lære den at kende igen – og give den det, den har brug for nu.

Det handler om, hvad du spiser, hvornår du spiser, og hvordan du sammensætter dine måltider.



Klimakteriet: Hormonelle ændringer og symptomer på overgangsalder


Så hvad er det, der sker i din krop, når klimakteriet (altså overgangsalderen) sætter ind?

Først og fremmest sker der et drastisk fald i produktionen af de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron.

Det sætter gang i en proces, som igen sætter gang i andre processer, f.eks.:

  • lavere stofskifte
  • nedsat insulinfølsomhed (dvs. evnen til at tåle kulhydrater)
  • højere niveau af det dårlige kolesterol og lavere af det gode
  • dårligere søvn (der påvirker energiniveau, stressrespons og appetitregulerende hormoner)
  • mere inflammation.

I praksis betyder det, at du:

  • har nemmere ved at tage på – især omkring maven – også selvom du ikke spiser mere
  • kan opleve ustabilitet i dit humør og din energi
  • sover dårligt
  • lettere føler dig stresset og angst
  • er i øget risiko for at udvikle knogleskørhed, diabetes og hjerte-kar-sygdomme
  • har tendens til inflammatoriske sygdomme som f.eks. psoriasis, Lichen Sclerosus, gigt og depression.


Insulinresistens, inflammation og overgangsalder

Som du kan se, er der rigtig mange ting i spil – mere end jeg kan gå i dybden med her. Jeg fokuserer derfor på det, som jeg ved, påvirker rigtig mange af os – over 70 % af kvinder i og efter overgangsalderen – og som du ikke mindst kan gøre noget ved.

Her tænker jeg på insulinresistens eller nedsat insulinfølsomhed.

Når du har spist et måltid mad, stiger dit blodsukker. Det får kroppen til at frigive insulin, som sender et signal til cellerne om, at de skal optage sukkeret fra blodet, så sukkeret kan bruges som energi/brændstof. På den måde nedbringes blodsukkeret.

Men i takt med at du producerer mindre østrogen, måske kombineret med nedsat stofskifte og et højt indtag af sukker, kager, slik, sodavand o.l. gennem livet, nedsættes dine cellers evne til at reagere på denne insulin. Det betyder, at der skal mere og mere insulin til for at holde blodsukkeret inden for det normale område. Det fører til nedsat insulinfølsomhed og kan med tiden gøre, at cellerne måske ovenikøbet bliver insulinresistente.

Konsekvensen af det forhøjede insulinniveau efter måltider er, at kroppen i stedet for at forbrænde kulhydraterne, du spiser, lagrer det som fedt i kroppen. Fedt, som du har meget svært ved at komme af med igen.

Det forhøjede insulinniveau kan føre til inflammation, som er den underliggende årsag til mange af de velkendte symptomer, der opstår i overgangsalderen og senere. F.eks. dårlig søvn, hedeture, træthed, tristhed, smerter og inflammatoriske sygdomme som gigt, psoriasis og depression samt forhøjet blodtryk.

Ud over de symptomer, jeg allerede har nævnt, kan du i overgangsalderen opleve f.eks. ledsmerter, svimmelhed, nedtrykthed, træthed, hudproblemer, ondt i fødderne, oppustet mave, væske i kroppen, svedeture, ondt i kroppen, hjertebanken, hårtab, hormonel hovedpine samt koncentrations- og hukommelsesproblemer.

Det er jo ikke småting, det her. Derfor synes jeg, der er alle grunde til at tale om, hvad vi selv kan gøre for at forbedre kroppens ressourcer, så overgangsalderen ikke bliver noget, der kommer til at sætte vores liv og evt. karriere på pause.


Spis dig fra overgangsalderen med en kostomlægning

Når du giver din krop en kost, der tager hensyn til de ændrede spilleregler, skaber du en ny proces. En proces, der hjælper med at skabe balance i din krops indre biokemi, herunder dine hormoner, der er påvirket af overgangsalderen.

På den kostomlægning, jeg anbefaler, putter du mad ind i din krop, som gavner dine celler frem for at sætte dem på et slidsomt overarbejde.


Tre af hovedpointerne i kostomlægningen er


I stedet for en selvforstærkende negativ spiral skaber du altså en selvforstærkende og selvkærlig positiv spiral.

Mange af mine tidligere deltagere fortæller, at modsat alt, hvad de tidligere har prøvet, var det ikke svært. Når der er balance i biokemien, forsvinder trangen til sukker, brød og snacks nemlig hurtigt.

Det er altså muligt at tabe sig – og også at opnå et hurtigt vægttab overgangsalderen til trods, mens symptomerne reduceres.


Hormonbehandling i overgangsalderen?

Er behandling med hormoner en god vej at gå, når overgangsalderen buldrer?

Jeg forstår godt, du leder efter en løsning – nu. Overgangsalderen kan være en drøj omgang.

Inden man overvejer at gå i gang med en hormonbehandling, synes jeg, at man skal forsøge at se, hvor langt man kan komme med kosten først. For en kostomlægning kan have en langtrækkende effekt, meget mere vidtgående end de fleste forestiller sig, før de oplever det på egen krop.

Så jeg siger ikke, at en hormonbehandling ikke kan have sin berettigelse i visse tilfælde, men personligt synes jeg, at man skal have udtømt det naturlige alternativ først – nemlig kosten og dens sammensætning, som er uden risici og bivirkninger. Dels fordi der ikke er en bevist sammenhæng mellem hormoner og vægttab. Dels fordi studier viser, at det derimod kan give en øget risiko for bl.a. hjertesygdomme og brystkræft.6, 7

Kostomlægning er samtidig et alternativ, som også tager hånd om årsagen til andre af de sundhedsmæssige aspekter, der typisk opstår i tiden omkring overgangsalderen – som inflammation, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og overvægt.

Har du ikke prøvet en kostomlægning (og vel at mærke den rette, der tager højde for denne livsfase) vil jeg til enhver tid anbefale det.

Vi har et værktøj her, der er så stærkt, og de fleste oplever, at det både er hurtigt og effektivt. Allerede efter tre til fem dage begynder deltagerne på mine forløb og kurser at mærke de første forandringer, og efter fire uger sker der virkelig noget.



Kom sikkert i gang med dit vægttab i overgangsalderen

Det, vi spiser, har en enorm – og helt undervurderet – effekt på vores helbred. Vi putter mad i munden flere gange hver eneste dag gennem hele vores liv. Hvad vi vælger, indvirker på alt fra hormonbalance og stofskifte til fedtlagring og inflammation – på godt og ondt.

Vi kan altså både spise os til flere og færre sundhedsmæssige skavanker.


Er du påvirket af hormoner, overgangsalder og vægtstigning? Og har du brug for hjælp til at genfinde balancen i din krop, efter at spillereglerne er ændret?


Se, hvordan jeg kan hjælpe dig godt i mål med en kostomlægning, der gør en verden til forskel.

Du får den viden, du har manglet indtil nu, en kostplan, der tager hensyn til en krop i overgangsalder, og øvelser, der hjælper dig med den mentale del af forandringen og med de bump, der har stået i vejen for at lykkes med det indtil nu.




Referencer

  1. https://healthinsider.news/the-truth-about-menopause-and-weight-gain-book-fasting-diet-en/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0RF_InnxOX-B1bNaYeJvsGWx3QUn-AZ9uiUIsSWWo_r-WPLOfo_KTcIgw_aem_0Sae9NVymo6EboKL8WD2Og
  2. https://academic.oup.com/aje/article-abstract/160/9/912/86561?redirectedFrom=fulltext&login=false
  3. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menopause-and-weight-gain
  4.  https://www.sdu.dk/da/om-sdu/fakulteterne/naturvidenskab/nyheder-2024/ketosis
  5. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8624477/
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/in-depth/hormone-therapy/art-20046372
  7. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/hormones-and-cancer/does-hormone-replacement-therapy-increase-cancer-risk