Ægte selvforkælelse – én af nøglerne til varigt vægttab

Hvad er selvforkælelse for dig? Måske noget, der er lidt udover det sædvanlige, lidt luksus. En jordbærkage fra bageren, fordi du fortjener lidt sødt på en grå og trist mandag? Den dag, jeg fandt nøglen til at få min biokemi i balance og vejen til et varigt vægttab, fandt jeg samtidig ud af, hvad ægte selvforkælelse er.

Forkælelse er ofte noget, vi forbinder med luksus eller noget, der er ud over det sædvanlige. Men hvis vi ser på forkælelse som en gestus, så betyder det faktisk noget mere end det – og noget, der er meget større end det! Forkælelse er i al sin enkelhed en gestus, hvormed vi viser omsorg og kærlighed over for et andet menneske. Tænk lidt over det og tænk så over, hvad selvforkælelse er. Selvforkælelse er kærlighed og omsorg for dig selv. Og hvorfor er det vigtigt?

Vejen til et varigt vægttab er ikke kun belagt med det, du spiser

Det er vigtigt fordi, hvis selvforkælelse opstår ud af selvmedlidenhed og er en kortvarig fornøjelse efterfulgt af en sort samvittighed, og fordi det egentlig ikke var nødvendigt, så bliver det også noget, du kan straffe dig selv med. Som fx jordbærkagen, der giver uønsket sul på kroppen. Og lad mig slå fast, at der skal være plads til lidt syndig luksus ind imellem. Mit formål er på ingen måde at prædike afholdenhed og askese, men derimod at udfordre din opfattelse af selvforkælelse.

Jeg vil gerne have dig til at se på dig selv med kærlighed og omsorg i alt, hvad du gør for dig selv, i måden, du tænker om dig selv på.

Hvis du gerne vil tabe dig, handler det nemlig langt fra kun om, hvorvidt du spiser jordbærkagen eller ej, men ligeså meget om, hvad du tænker før, under og efter. For det er okay at spise en lille bid kage, hvis du har lyst, men det må ikke være noget, du bagefter slår dig selv i hovedet med, for så viser du ikke kærlighed og omsorg. Det ville jo heller ikke være kærligt at forære din gode veninde en æske fyldte chokolader og så bagefter fortælle hende, hvor meget de feder. Der, hvor jeg selv er nået hen, og hvor jeg gerne vil hjælpe dig hen, er der, hvor lysten til de søde sager slet ikke er der mere, fordi biokemien er kommet i balance. Vejen dertil er selvfølgelig brolagt med det, du spiser, men den består i lige så høj grad af, hvad du tænker, hvis du vil opnå succes med et vægttab.

Hvad er selvforkælelse for dig?

Hvis du nu giver dig selv lov til at tænke over, hvad selvforkælelse er for dig, så er det måske i lige så høj grad omsorg for din krop og kærlighed til dig selv. Det behøver ikke at være en luksus ledsaget af dårlig samvittighed. Hvis du ikke er glad, efter du har spist din kage, men derimod sidder trist tilbage med dårlig samvittighed, så er det jo ikke selvforkælelse, vel?

Prøv at tænke selvforkælelse som noget, der gør dig godt, og som gør dig glad og stolt af dig selv.

Måske kan en gåtur i skoven være selvforkælelse, eller at du giver dig tid til at lytte til musik eller sove længe en tilfældig onsdag morgen. Det kan også være at købe en bog, lægge kabale eller måske holde en fridag for dig selv, uden nogen særlig grund.

Fravalg kan også være selvforkælelse

I alle de år, hvor jeg kæmpede med min vægt, der forkælede (eller trøstede) jeg ofte mig selv med lidt chokolade eller lækkert bagværk ­– og især på tidspunkter, hvor jeg havde lidt ondt af mig selv. Viste jeg omsorg for mig selv? Nej, tværtimod! Jeg blev sur på mig selv bagefter. Jeg blev dårlig tilpas, og min krop fik det modsatte af omsorg. Faktisk endte det med, at jeg blev mere og mere trist, fordi mit selvværd smuldrede med de ekstra kilo, der bare blev siddende. Det blev en negativ spiral, og det, der først var tænkt som selvforkælelse, blev en straf, der holdt mig fast i et negativt mønster.  

GAVE TIL DIG:
Hør onlineforedraget om, hvordan du  bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Én gang for alle.

På bare 60 minutter lærer du, hvordan du slipper for slankekure, der gør dig træt, sur og sulten – og hvordan du endelig bliver slank, sund, glad og fuld af energi. Det koster dig ikke en krone.

Hvis du gerne vil tabe dig, så lad det komme ud af ægte kærlighed til dig selv og omsorg for dig selv i alt, hvad du gør.

På den måde vil dit mål med at tabe dig også have et andet og mere positivt fokus, og vejen derhen vil være selvkærlig. Forestil dig en livsstilsomlægning, med et indbygget vægttab, der tager udgangspunkt i nydelse. Du vil opleve dine fravalg, som omsorg for dig selv, og det føles ikke længere som en straf at vælge kagen fra, når din biokemi er kommet i balance, fordi den søde tand ikke længere råber ad dig.

Få en biokemi i balance og en ny bevidsthed

Det lyder måske lidt banalt, men hvis du vil lykkes med at tabe dig, så handler det ikke kun om, hvad du spiser, men også om, hvad du tænker. Jeg har utrolig mange mislykkede slankekure bag mig, så jeg ved, hvad jeg taler om. Hver eneste gang gik jeg til projektet med tanken om, at det bare skulle overstås, så jeg kunne komme ud på den anden side og genoptage mit liv, bare i en slankere udgave. Problemet var, at det langt fra er en selvkærlig måde at gribe det an på. Hver gang, jeg sagde nej til en kage, så var fravalget en straf. Hvis jeg faldt i, så kunne jeg slå mig selv i hovedet, så tilvalget bestod også af straf.

Den dag, jeg fandt nøglen til at få min biokemi i balance og vejen til et varigt vægttab, fandt jeg samtidig ud af, hvad ægte selvforkælelse er.

Jeg ved i dag, at jeg ikke havde fundet vejen med kun det ene eller kun det andet. Det var kombinationen af en biokemi i balance og en ny bevidsthed. En biokemi i balance, der var så stærk, at min søde tand forsvandt, og en ny bevidsthed, der var så stærk, at jeg havde lyst til at vælge den livskvalitet og selvværd til i mit liv, som en biokemi i balance havde givet mig.

Leder du efter mere inspiration, viden og støtte til, hvordan du opnår varigt vægttab, så gå på opdagelse i mine andre artikler her.